Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor, a organizat, vineri, o conferință de presă post ședinței ordinare din 15 februarie, pentru a demonta argumentele invocate pentru absenteism de către consilierii PNL din Consiliul Județean.

În loc să se pregătească pentru ședința ordinară de CJ de la ora 11, care a fost anunțată încă din luna ianuarie, liberalii au convocat propria conferință de presă, care a început înainte cu jumătate de oră de ordinară. Astfel, până și jurnaliștii au fost puși într-o situație neplăcută, neștiind cum să se împartă între cele două evenimente. Motivul pentru care întâlnirea cu presa a fost organizată ad-hoc de PNL Bihor este acela de a-și expune argumentele care i-au determinat să lipsească din Sala Mare a Prefecturii, acolo unde erau așteptați să își îndeplinească datoria față de cetățenii care le-au oferit votul de încredere ca să se ocupe de problemele județului. Nemulțumiri cu privire la împărțirea bugetului pe anul 2018 i-ar fi împiedicat pe consilierii liberali, potrivit spuselor lui Bolojan și Avrigeanu, să își ocupe scaunele. Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, nu a putut rămâne indiferent la situația iscată de opoziție, și nici la argumentele în spatele cărora ar fi încercat aceștia să se sustragă de la responsabilitate. Din acest motiv, a organizat propria conferință de presă, la o zi distanță, în care a analizat, pe rând, fiecare replică a celor doi lideri PNL.

Mang și-a arătat nemulțumirea, încă de la început, cu privire la faptul că Primăria Municipiului Oradea este mai interesată de bugetul altor instituții decât de propriul buget. Totuși, vicepreședintele a dat dovadă de transparență, parcă să dea un exemplu PMO, și a prezentat presei bugetul detaliat al instituției pe care o conduce. Astfel, dacă 427.430.000 lei a fost venitul pe anul trecut, anul acesta a crescut la 431.709.000 lei, iar la capitolul cheltuieli, în anul 2017 acestea au fost de 383 mil. lei, iar anul acesta de 431 mil. lei, creșterea fiind de 12%. ,,Asta nu înseamnă numai creșterea cheltuielilor de funcționare. Cresc și cheltuielile de investiții”, a precizat Mang. Vicepreședintele a răspuns și acuzațiilor privind cheltuielile de funcționare, care au fost de 314.196,45 lei în 2017 și au crescut la 335.889,22 lei în 2018, în condițiile în care salariile au fost majorate cu 20% față de anul anterior. În ceea ce privește cheltuielile de dezvoltare, în 2018 creșterea este de aproximativ 13% în comparație cu anul precedent. ,,Valoarea totală prevăzută în 2018 conține doar sumele care se pot cheltui în acest an. Sumele prevăzute în contractele de finanțare PNDL 2 și Fonduri Europene nu sunt prinse în bugetul pentru 2018 decât cu valori mici pentru a se putea face licitațiile de proiectare și execuție”, a declarat Mang în conferința de presă. De altfel, coaliția PSD–UDMR–ALDE se poate mândri cu faptul că în acest mandat CJ Bihor are cel mai mare buget pentru investiții din 1990 încoace.

Primăria Oradea = 0 lei pentru Cultură

Referitor la acuzația că legislativul bihorean risipește banii pe cultură, Mang a ținut să întrebe dacă este vorba despre ,,răutate sau manipulare”. ,,PNL și, mai ales președintele PNL, Ilie Bolojan, nu are voie să vorbească despre cultură. Dânsul nu cheluie un leu pe cultură”, i-a reproșat vicepreședintele CJ, având în vedere faptul că toate instituțiile de cultură, deși aflate în subordinea CJ, se bucură, preponderent, de public orădean. Ioan Mang a recunoscut, însă, că Filarmonica va primi 750 mii lei pentru amenajare corp clădire, acoperiș și realizarea accesului pentru persoane cu handicap. Și Teatrul ,,Regina Maria” va obține 400 mii lei pentru reparație de acoperiș, acesta fiind realizat anterior de PMO pe banii Consiliului Județean. Potrivit lui Mang, lucrare executată a fost una de slabă calitate și trebuie refăcută. ,,Un oraș care se dorește centru de regiune trebuie să realizeze că oamenii nu trăiesc doar cu asfalt, ci trăiesc și cu cultură”, i-a transmis reprezentantul CJ primarului Bolojan.

În ceea ce privește lamentarea consilierilor PNL cum că primăriile primesc bani în funcție de culoarea politică, Ioan Mang a dezmințit din temelii orice idee de acest gen. Realitatea este, potrivit spuselor liderului CJ, că în 2017 alianța PSD-ALDE-UDMR a alocat bani la toate comunitățile, în funcție de nevoile lor. De altfel, cifrele arată că, în 2017, primarii PNL au primit peste 6 milioane lei. ,,Proiectul de hotărâre privind distribuirea sumelor către primării nu este stabilit și nici nu avem încă solicitările primăriilor! De unde este supărarea și minciuna că noi dăm bani doar la primari ai alianței?” a întrebat, în van, vicepreședintele.

,,Minciună sau lipsă de experiență?”

Despre spusele liberalilor cum că ei au proiecte cărora nu li s-a dat curs, Mang a răspuns că ,,acele multe proiecte sunt, de fapt, doar două”. Primul dintre ele se referă la reparațiile clădirii fostei Policlinici. ,,Dacă se uitau cu atenție, ele sunt prinse în buget, cu o sumă necesară studiului de fezabilitate, prima etapă din procesul de realizare a acestei investiții”, a reproșat vicepreședintele. ,,Nu vă ascund că intenția noastră este ca în acest mandat clădirea Policlinicii să fie finalizată”, a completat acesta. În acest sens, se caută surse de finanțare. Al doilea proiect constă în realizarea unor WC-uri în zonele turistice din Roșia, Vadu Crișului și Șuncuiuș. Fără să nege necesitatea acestor WC-uri, Mang a făcut, totuși, o aluzie subtilă la un posibil conflict de interese, întrucât există PNL-iști cu pensiuni în zonă, deranjați, cel mai probabil, de turiștii care le folosesc, gratuit, toaleta… Dar, cum CJ nu poate face un proiect pentru ceva ce ar presupune cumpărarea de terenuri, cheltuieli de personal cu întreținerea, plata de taxe și impozite locale, Mang anunță, din partea conducerii, că este de acord să sprijine financiar UAT-ul care are zona turistică și dorește să realizeze acest proiect, întrucât investițiile trebuie realizate fie de entități private, fie de UAT-ul care are terenul.

A dat ședința pe vacanță?

O informație inedită a oferit vineri, în premieră, vicepreședintele Consiliului Județean. Potrivit lui Ioan Mang, adevăratul motiv al absenței PNL de la ședința ordinară ar fi acela că unul dintre consilieri nu a putut să se alăture colegilor săi deoarece… era la schi, lucru care reiese din activitatea respectivului pe rețelele de socializare. ,,Astfel, nu puteau bloca punerea în aplicare a sentinței Tribunalului Bihor care îi obligă să-l validaze pe domnul Adrian Szatmari”, întrucât nu mai erau 17 la număr și, în consecință, puterea ar fi avut majoritate numerică. Mai mult decât atât, Mang crede că nici luni, la ședința extraordinară, liberalii nu se vor prezenta, lucru deloc surprinzător având în vedere că din 27 de ședințe, liberalii au lipsit, în grup, la 9. În acest sens, liderul le reamintește colegilor din PNL că ar trebuie să participe la ședințele Consiliului Județean pentru că din acest motiv au fost votați de bihoreni și numai așa se pot decide proiectele de dezvoltare ale județului, mai ales că, potrivit legii, participarea la ședințe este o obligație a consilierilor județeni. ,,Alianța PSD–ALDE-UDMR Bihor nu va semna nici un protocol de colaborare cu PNL Bihor ca urmare a șantajului!”, a transmis Mang, în încheiere, opoziției.

Larisa Patricia Herlaș