Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a anticipat, parcă, absenteismului liberalilor din ședința ordinară de joi, prin declarația de presă pe care a susținut-o marți, referitor la sentința care îl vizează pe Adrian Szatmari.

Întâmplător sau nu, consilierii PNL au boicotat ședința lunii februarie, când primul punct de pe ordinea de zi reprezenta tocmai validarea lui Adrian Szatmari, în condițiile în care în data de 2 februarie a fost emisă sentința Tribunalului Bihor, în care se precizează clar că ,,nu există motive legale pentru invalidarea reclamantului”. Vizibil iritat de sfidarea care a definit opoziția în ultimele luni, Ioan Mang a profitat de prezența presei pentru a face câteva precizări pe marginea acestui subiect.

Absenți nemotivat

Potrivit spuselor lui Mang, liberalii nu au motivat niciodată absențele numeroase care le-au marcat mandatul, nici măcar la solicitarea președintelui CJ. ,,În mod sigur nu s-au putut îmbolnăvi azi toți cei 17”, a punctat vicepreședintele. ,,Motivul real este că nu doresc să îl valideze pe Szatmari, deși instanța impune acest lucru”, a completat acesta. Pentru a dovedi veridicitatea spuselor sale, Mang a citit din sentința care îi are ca pârâți pe toți cei 17 consilieri PNL, sentință pe care a pus-o la dispoziție jurnaliștilor cu două zile înainte. ,,Susținerea pârâților că prin obligarea la validare s-ar încălca principiile separației puterilor, întrucât instanța s-ar substitui voinței organului deliberativ nu poate fi primită, instanța fiind abilitată să analizeze dacă refuzul pârâților este justificat, concomitent cu condiția eligibilității. Ori din datele menționate nu rezultă indicii de fraudă ori neeligibilitatea reclamantului și nici caracterul justificat al refuzului”, se menționează în sentință. Totuși, soluția nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, aspect pe care mizează, probabil, Partidul Național Liberal. ,,Desigur, decizia nu este una definitivă, ea putând fi atacată la recurs, dar nu văd motivele recursului, pentru că legea este foarte clară”, a punctat Mang.

Următorul pas la care se va recurge este depunerea unei plângeri penale împotriva fiecărui consilier PNL, pentru că ,,abuzul în funcție nu are nici un prag”. ,,Eu trag speranță, totuși, că printre cei 17 consilieri PNL vor exista și oameni care nu vor mai tolera să fie forțați să meargă în penal pentru că așa s-a decis la partid”, și-a încheiat Mang pledoaria.

După ce ședința de CJ a fost încheiată chiar înainte de a începe, Adrian Szatmari a stat de vorbă cu reporterul NewsBihor și s-a arătat dezamăgit de situația creată de cei care ar trebui să îi fie colegi în Consiliul Județean. ,,Această atitudine pe care o adoptă consilierii PNL nu îi flatează deloc. Este regretabil acest comportament având în vedere că alegătorii ne-au oferit votul lor de încredere. Situația pare că nu poate să fie remediată la nivel amiabil, așa că rămâne să apelăm la instanță pentru a se face dreptate”, a declarat Szatmari.

Larisa Patricia Herlaș