În perioada 20-25 martie, Teatrul Szigligeti organizează a VI-a ediţie a Festivalului „HolnapUtán” („Poimâine”). Evenimentul cultural este finanțat de Bethlen Gábor Alapkezelő, Fondul Cultural Maghiar și Consiliul Județean Bihor.

Pe parcursul celor şase zile ale evenimentului vor avea loc 14 spectacole prezentate de 12 trupe de teatru din ţară şi din Ungaria. „Numărul de spectatori prezenţi la ediţia de anul trecut, respectiv feedback-urile primite din lumea teatrală ne-au confirmat că noua concepţie de bază a Festivalului „HolnapUtán” („Poimâine”) a fost una de succes. În acest context, a fost firesc să continuăm şi în acest an prezentarea tinerilor artişti de teatru, dar şi colaborarea cu academiile de artă teatrală din regiune. Avem un program mai divers decât oricând, reuşind totodată să invităm trupe de renume ale teatrului maghiar precum Teatrul Tamási Áron de la Sfântu Gheorghe, Teatrul Vörösmarty de la Székesfehérvár, dar şi una dintre cele mai apreciate trupe maghiare la nivel european, Teatrul Katona József de la Budapesta, care vine pentru prima dată la Oradea”, a declarat Czvikker Katalin, directorul general al Teatrului Szigligeti.

Modul de abordarea a pieselor clasice a influențat selecția trupelor care urmează să joace pe scena din Oradea. Legat de concepţia artistică a evenimentului, Fazakas Márta, organizatorul principal al festivalului, a declarat „Ne-a interesat felul în care tinerii artişti abordează piese clasice. În programul acestei ediţii apar adaptări contemporane după texte de Shakespeare, Ibsen, Büchner, Katona József şi Wedekind, în interpretarea unor regizori tineri, precum Székely Kriszta, câştigătoarea premiului pentru cea mai bună regie la Festivalul Naţional de Teatru de la Pécs (Ungaria), Kovács D. Dániel, distins cu premiul Junior Prima sau Sardar Tagirovsky, câştigătorul a numeroase premii de festival. Ne face o deosebită plăcere faptul că salonteanul Botos Bálint vine pentru prima dată la Teatrul Szigligeti, iar în program apare spectacolul de teatru-dans al lui Csaba Györfi, respectiv primele spectacole de teatru regizate de Horváth Anna şi Tasnádi-Sáhy Péter”.

Spectacolele festivalului

Spectacolul cu care se lansează ediția din acest an va fi „Bară şi autogol”, prezentat în premieră de Trupa Szigligeti în septembrie 2017. Piesa expune o poveste cutremurătoare despre violenţa în şcoli, dar şi despre prima dragoste. Pe 21 martie, de la ora 17, va avea loc un spectacol nonverbal intitulat „August”, prezentat de studenţii Universităţii de Arte Târgu Mureş. Tot pe 21 martie, dar de la ora 21, Ansamblul „Duna” va prezenta „Acasă”, un spectacol de teatru-dans, regia şi coregrafia Györfi Csaba, de la Ansamblul Nagyvárad. Pe 22 martie urcă pe scenă actorii Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timişoara, cu spectacolul „Deşteptarea primăverii”. Piesa lui Wedekind a fost pusă în scenă de Horváth Anna. Pe 23 martie, urmează „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, în interpretarea trupei de la Sfântu Gheorghe. În încheierea festivalului, publicul îi va putea urmări pe actorii Teatrului Katona József din Budapesta, în spectacolul „Nora – Crăciun la familia Helmer”, cu Ónodi Eszter în rolul principal.

Mădălina Venter