Pentru că aleșii liberali nu s-au prezentat la ședința ordinară a lunii februarie, programată joi dimineața, proiectul de buget al Consiliului Județean Bihor pentru anul 2018 nu a putut fi votat.

În ciuda evidentei opoziții a PNL Bihor, conducerea Consiliului Județean Bihor își asumă, în continuare, rolul de unic finanțator al instituțiilor culturale, ale căror activitate este concentrată în municipiul Oradea. S-au prevăzut resurse financiare pentru echiparea și renovarea clădirii teatrului, inclusiv prin atragerea de fonduri transfrontaliere și realizarea scenei rotative”, spune Simon Adrian, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, după ce, la îndemnul liderilor, aleșii liberali nu s-au prezentat la ședința ordinară programată joi dimineața. Pe ordinea de zi se afla proiectul de hotărâre privind bugetul pentru anul 2018. „Sunt nevoit să închid ședința din lipsă de cvorum. Bugetul trebuie votat, altfel vom avea probleme. Avem la dispoziție 45 de zile după adoptarea bugetului de stat să stabilim bugetul județului. Luni, 19 februarie, expiră cele 45 de zile”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

Lipsă de cvorum și blocarea bugetului

La îndemnul liderilor bihoreni, consilierii PNL Bihor nu s-au prezentat la ședință. Într-o conferință de presă, liberalii au susținut că bugetul pentru investiții a fost diminuat. „Grupul liberal a depus 0 (zero) contestații, propuneri, sugestii sau opinii legate de proiectul de buget. La comisiile de specialitate, membrii aceluiași grup liberal au ales să nu se prezinte. Cu o prezență participativă ar fi putut constata că proiectul de buget al Consiliului Județean , la capitolul investiții înregistrează o creștere de 38% față de 2017”, anunță Simon Adrian. Potrivit conducerii Consiliului Județean Bihor, în proiectul de hotărâre privind bugetul s-au prevăzut sumele necesare reabilitării clădirii Filarmonicii de Stat. În ceea ce privește diferențele de ordin financiar dintre revistele culturale Várad, respectiv Familia provin din faptul că publicația de limbă maghiară este partener în cadrul proiectului strategic pe cultură, urmând înființarea unui Centru Cultural Multifuncțional. „Este un șantaj. PNL sabotează funcționarea Consiliului Județean Bihor de un an jumătate și vrea să continue și în 2018”, a spus vicepreședintele Traian Bodea.

 

Luni, 19 februarie, de la ora 11 a fost anunțată ședința extraordinară a Consiliului Județean Bihor.

 

Vereș Diana