Pásztor Sándor a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că unul dintre terenurile aflate în proprietatea CJ, situat în apropierea cimitirului ,,Rulikowski”, va fi folosit pentru construirea unui campus școlar pentru instituțiile de învățământ speciale, a unui Parc Științific și Tehnologic și ridicarea a 24 de locuințe de serviciu.

Terenul care va suporta aceste investiții se află situat în municipiul Oradea, pe str. Ceyrat, și are o suprafață totală de 48.243 mp. Fiind în proprietatea Consiliului Județean Bihor încă din 2005, terenul nu are nicio întrebuințare semnificativă, reprezentând doar un loc de depozitare pentru recuzita Teatrului Regina Maria și pentru mobilierul uzat al instituției județene. Spațiul, fiind în stare avansată de deteriorare, a necesitat o perioadă de 3 luni de defrișări masive, care să scoată la lumină întreaga suprafață. În perioada următoare se vor face demersuri pentru demolarea construcțiilor aferente, care au grad de uzură 100%. Președintele CJ, care a fost personal la fața locului pentru a analiza situația, dorește, însă, să salveze trei clădiri vechi, din secolul XIX. ,,În exterior gradul de uzură este mare, dar atunci când intri în interior îți dai seama cât sunt de solide clădirile”, a precizat șefa Compartimentului Patrimoniu, Teodora Baș. ,,Ar fi păcat și din punct de vedere arhitectural sau cultural pentru oraș să distrugem aceste clădiri”, a completat Pásztor. Una dintre cele trei construcții va rămâne Campusului școlar pentru instituțiile speciale și va fi folosită, cel mai probabil, pentru o sală de sport, cealaltă va fi întrebuințată la P.S.T, iar ultima va rămâne Consiliului Județean și urmează să i se ofere o utilizare.

Campus școlar pentru instituțiile speciale

Având în vedere că terenul în cauză va fi segmentat în 3 loturi, s-a luat decizia ca primul lot, cu o suprafață de aproape 30.000 mp, să fie destinat unui campus școlar pentru instituțiile speciale. În acest sens, DDIP Bihor a realizat o cercetare sociologică în 2017, pe tema învățământul special din Bihor. Concluziile au arătat că lipsesc materiale didactice și tehnologice adaptate la nevoile copiilor CES, personalul didactic și nedidactic, precum și specialiștii sunt insuficienți, iar resurse financiare acoperă doar nevoi acute.

În acest context, este obligatorie eficientizarea rețelei sociale, optimizarea colaborării între actorii implicați și construirea unor spații dotate special pentru diverse terapii și activități. Cu atât mai mult cu cât numărul copiilor cu nevoi speciale înscriși pe instituții de învățământ aflate în subordinea CJ a crescut simțitor de la doar câteva sute, în urmă cu câțiva ani, la peste 1.300, câți sunt acum. Luând toate acestea în considerare, s-a luat decizia de a face demersurile pentru înființarea unui campus care urmează să cuprindă toată infrastructura și dotările necesare pentru o mai bună funcționare a rețelei școlare de învățământ special, cu multe spații ce vor fi corespunzătoare pentru copiii cu nevoi speciale, dintre care săli pentru activități recreative, camere senzoriale, labirint, bazine didactice de înot sau spațiu de terapie cu animale.

Parc Științific și Tehnologic

Parcul Științific și Tehnologic va fi amplasat pe al doilea lot aferent terenului de pe str. Ceyrat, pe o suprafață de 8.700 mp. Consiliul Județean Bihor este lider în acest proiect, și are ca parteneri Universitatea Oradea și SC Parcuri Industriale Bihor SA, partenerul care va accesa ajutorul de minimis.

Dintre cei 7 milioane de euro, jumătate din bani provin din fonduri europene și cealaltă jumătate reprezintă contribuția Consiliului Județean Bihor. Fondurile europene vor fi accesate prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 1, Componenta B – sprijinirea parcurilor științifice și tehnologice.

,,Potrivit ultimului calendar publicat de Ministerul Fondurilor Europene, apelul de proiecte se va lansa luna aceasta”, a ținut să precizeze președintele CJ. Dacă în martie 2017 a fost depusă scrisoarea de intenție care a fost aprobată de ADR Nord-Vest, Parcuri Industriale Bihor SA a definitivat proiectul contractului de asociere în participațiune care a fost înaintat tuturor partenerilor pentru eventuale obiecțiuni sau modificări. Următorul pas este aprobarea lui de fiecare partener și semnarea acestuia. ,,Parcuri Industriale Bihor SA a făcut demersurile pentru obținerea unui acord de susținere a acestei investiții din partea companiilor din Oradea, document suport necesar depunerii cererii de finanțare. 11 entități și-au exprimat interesul pentru acest proiect și au semnat acordul de susținere: FAIST MEKATRONIC, CELESTICA, PLASTOR, NIDEC, PLEXUS, MOBIVERSAL, TYPINGDNA, THERANOVA PROTEZARE, NEOBYTE SOLUTIONS, AXOSUITS și ADRIAN GHEARĂ – business angel”, a declarat Pásztor.

Locuințe de serviciu

Cel de al treilea lot va fi rezervat construcției unui număr de 24 de locuințe de serviciu pentru aparatul de specialitate a Consiliului Județean Bihor, și are o suprafață de aproximativ 9.600 mp. ,,Țelul nostru este acela de a ajuta personalul din sistem de a avea această posibilitate”. Angajații trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care să nu fii deținut sau să nu dețină, individual sau în comun cu soții lor, nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită. Încă nu se știe dacă de această facilitate se vor putea bucura exclusiv cei 170 de angajați ai Consiliului Județean sau dacă vor fi luați în considerare și cei care lucrează la instituțiile subordonate.

Larisa Patricia Herlaș