În data de 2 februarie, justiția a dat dreptate PSD în procesul privind nevalidarea lui Adrian Szatmari de către consilierii liberali din Consiliul Județean Bihor. ,, Este o decizie cât se poate de normală și corectă. Sper că și PNL va înțelege, în sfârșit, că nu mai poate continua circul și boicotul ilegal din Consiliul Județean”, a scris Ioan Mang, imediat după aflarea veștii, pe pagina sa de Facebook.

,,Nici instanța și nici pârâții nu au drept de apreciere, întrucât alegerea consilierilor este opțiunea electoratului, a cărei voință trebuie să fie materializată prin validarea aleșilor în condițiile legii. În consecință, reținând că nu există motive legale pentru invalidarea reclamantului, instanța va obliga pârâții să adopte o hotărâre de validarea a mandatului său de consilier județean”, se precizează în sentința. Mai mult decât atât, pârâții, începând cu Ionel Avrigeanu și terminând cu Dan Bodea, sunt obligați să îi plătească lui Szatmari despăgubiri echivalente cu valoarea indemnizațiilor de ședință corespunzătoare funcției de consilier județean începând cu data de 27 septembrie și până la data validării. Liberalii au drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, iar calea de atac se depune la Tribunalul Bihor.

Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a făcut, pentru prima dată, o scurtă declarație de presă pe acest subiect, în decursul zilei de marți. ,,Joi este ședința în care, din nou, pe primul punct pe ordinea de zi va figura validarea. Sigur, domnii din PNL ne vor spune că au drept de apel în 15 zile, e adevărat, dar la fel de adevărat este și faptul că invalidarea consilierului înseamnă abuz în funcție. Și, întrucât domnii de la PNL sunt de părere că, oricum, abuzul în funcție nu trebuie să aibă un prag, după ședința de joi, dacă domnul Szatmari nu va fi validat, se va face plângere penală nominală împotriva fiecărui consilier PNL pentru abuz în funcție”, a spus Mang.

Astfel, râmâne de văzut, joi, la ședința ordinară de CJ, dacă Adrian Szatmari se va alătura grupului de consilieri județeni.

Larisa Patricia Herlaș