La mijlocul acestei săptămâni, Primăria Sălacea anunța reluarea lucrărilor de reabilitare la Castelul Komáromi din Otomani. Obiectiv turistic al regiunii Valea Ierului, castelul este readus la adevărata-i valoare printr-un proiect HU-RO. De coordonarea acestuia, de promovarea obiectivului se ocupă Szűcs György Áron. Absolvent de studii culturale la Cluj Napoca, pasionat de lectură și filme, Szűcs György vorbește cu același entuziasm și despre istoria regiunii pe care o promovează dar cât și despre legendele care înconjoară conacul Komáromi.

Szűcs György Áron – Referent cultural Comuna Sălacea, responsabil cu programe culturale la Conacul din Otomani.

NewsBihor: Ce studii ați absolvit și de unde pasiunea dumneavoastră pentru istorie și clădirile istorice? 

Am absolvit Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Litere – studii culturale. Nu este vorba numai despre istorie. Din păcate, în majoritatea cazurilor, istoria reprezintă apanajul elitei, parcă acei oameni sunt „îndreptățiți” să o scrie. Cultura populară, cea care aparține omului de rând este la polul opus, este tot istorie, însă la o scară mai mică.

NewsBihor: Ce legătură există între profesia dumneavoastră și reabilitarea clădirilor monument?

Castelul Komáromi din Otomani, de pildă, a fost construit de către descendentul unui preot reformat din Debrețin. Vorbim despre o familie care făcea parte din elita societății, extrem de bogată, cu proprietăți în mediul rural. Proiectul HU-RO de care mă ocup a avut ca scop prezentarea unei populații care și-a dus existența într-o zonă bazată pe puterea apei; erau importante, în esență, regiunea și peisajul specifice. Elementul central este, desigur, omul care trăiește în jurul apei, acesta fiind în strânsă legătură cu mediul înconjurător care i-a determinat existența. Și uite așa ajungem la specializarea mea etnografie și cultura populară.

Casa de Expoziții Otomani

NewsBihor: Ce înseamnă Otomani și Valea Ierului pentru bihoreni?

Vizitatorii noștri pun adesea întrebări despre legătura dintre numele localității și turci. Pentru că, dacă veți folosi motorul de căutare Google pentru otomani, veți primi informații privind un vechi imperiu. Numele localității nu are nicio legătură cu turcii, ci ne trimite la arheologie. Aici avem de-a face cu o cultură din epoca bronzului (2100-1700 î. Hr.) cu arie largă de răspândire (nordul Crișanei, bazinul inferior al Someșului, Câmpia Tisei și estul Slovaciei). 

NewsBihor: Ce mituri sau ce povești există în jurul castelului de la Otomani?

Fiecare castel are legendele și miturile proprii. La conacul Komáromi, legenda spune că în spatele clădirii exista o pivniță lungă, care ducea către suburbiile satului învecinat, astfel încât oamenii să poată scăpa în caz de războaie. Potrivit altei legende, când prin anii ’90, în conac locuiau câteva familii, unul dintre locatari susținea că la miezul nopții, o fantomă își făcea apariția. Înfățisând o femeie, aceasta dansa noaptea târziu în clădire.

NewsBihor: Cât s-a investit până în acest moment în reabilitarea conacului emblemă și care a fost partea cea mai solicitantă a proiectului?

Până acum, costurile de modernizare au ajuns la aproape un milion de euro. În absolut toate cazurile, oamenii trebuie să lucreze și să colaboreze cu oameni care, de cele mai multe ori, au idei diferite. Factorul uman reprezintă cea mai mare provocare.

Casa de Expoziții Otomani

NewsBihor: Cum vedeți dezvoltarea județului Bihor în următorii 10 ani?

Pornim cu un dezavantaj. Turiștii sau cei care ne vizitează nu solicită cazare. Încet începe să se dezvolte infrastructura, ceea ce atrage atenția mass-media care promovează, astfel, obiectivele turistice. Dacă ne vom îndrepta atenția către vizitatorii noștri, servicii pentru asigurarea confortului lor, vom elabora proiecte pe termen mediu și lung, atunci județul Bihor poate fi singurul loc care oferă obiective turistice, servicii de calitate într-un cadru natura splendid. În prezent, comunitatea noastră se promovează prin intermediul forumurilor de specialitate din mediul on-line: site, facebook. Am avut un vizitator din Australia, un descendent al ultimului proprietar al conacului care, a venit să decopere „vechea moșie”.

NewsBihor: Ce alte proiecte urmează să coordonați?

Următoarea sarcină este de a putea duce la bun sfârșit angajamentele pe care le-am luat în cadrul proiectului de reabilitare, vorbim de o perioadă de 5 ani. Aceasta presupune organizarea unei expoziții temporare și a unei inaugurări în Gyula (localitate înfrățită). Deoarece evenimentul este multi-fațetat, în organizare sunt implicate administrația din Gyula, Asociația Etnografică „Kriza János din Cluj și Casa de Expoziții Otomani.

Casa de Expoziții Otomani