Direcția de Sănătate Publică Bihor desfășoară, în luna februarie, o serie de activități de informare, educare și comunicare, în cadrul campaniei Luna Națională de Prevenire a Cancerului 2018.

Campania Luna Națională de Prevenire a Cancerului 2018 și-a făcut un scop din a reduce numărul de decese prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva acestei boli. ,,Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților”, a declarat directorul executiv DSP, Dr. Daniela Rahotă.

Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin adoptarea unui comportament sănătos, care rezidă din alimentație, mișcare și consum de apă. Expunerea la soare, la substanţe chimice periculoase și la radiaţii ionizante trebuie evitate, iar renunțarea la vicii este recomandată. ,,Prezintă-te la medic pentru controlul medical preventiv și efectuează investigațiile recomandate în vederea depistării diverselor forme de cancer”, ne recomandă șefa DSP.

În fiecare an, datele arată că mii de femei se îmbolnăvesc și mor din cauza cancerului de col uterin, deși există metode de prevenire și depistare precoce, cum ar fi vaccinarea HPV și testul Babeș – Papanicolau. O statistică îngrijorătoare ne arată că în România 25 de femei află în fiecare zi că au cancer de sân. În fiecare oră o femeie primește această veste. Pentru 15 dintre ele este prea târziu, stadiul bolii fiind avansat. În țara noastră, cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor și a doua cauză de deces prin cancer. Acesta afectează în egală măsură bărbați și femei, riscul crescând cu vârsta. Cel puțin 60% din bolnavi ar putea fi salvați, dar sunt mulți cei care refuză sau amână controlul medical. Cea mai frecventă formă de cancer la bărbați este cel pulmonar, având cea mai mică durată medie de supravieţuire. Asocierea fumatului activ cât și pasiv cu cancerul pulmonar este dovedită. Persoana care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător. În România cancerul de prostată la bărbați este a treia cauză de îmbolnăvire prin cancer. Are o evoluție clinică lentă, fără manifestări alarmante, așa că, dacă ai peste 50 ani prezintă-te la medic pentru controlul medical preventiv și efectuează investigațiile recomandate în vederea depistării acestei forme de cancer.

Larisa Patricia Herlaș