O nouă ediție a concursului culinar „D’ale porcului” va avea loc sâmbătă, 17 februarie, în parcarea ERA Shopping Park din Calea Aradului. Printre promotorii tradițiilor se află și în acest an, Consiliul Județean Bihor.

Consiliul Județean Bihor şi Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale ȋn parteneriat cu Asociația Comunelor din România, Asociația Firmelor Bihorene şi Asociația Culturalӑ D’Art organizeazӑ Festivalul-Concurs „D’ALE PORCULUI” – Ediția a IV-a. Ca și în anii precedenție, co-prezentator şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor va fi deja celebrul actor, Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. Ajuns la a IV-a ediției, festivalul are ca scop promovarea tradiţiilor populare. La concursul din 2018 vor participa 22 de echipe, reprezentând comunitățile locale din Sânmartin, Oşorhei, Pomezeu, Căbeşti, Cherechiu, Mădăras, Tileagd, Abrămuţ, Valea lui Mihai, Boianu Mare, Tarcea, Girişu de Criş, Dobreşti, Sântandrei, Nojorid, Borş, Răbăgani, Avram Iancu, Săcuieni, Toboliu, Drăgăneşti, Şinteu. Printre invitați se numără două echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Biharugra şi Körösnagyharsány, înfrăţite cu comunele Girişu de Criş şi Toboliu, şi o echipă din municipiul Oradea, respectiv cea a Ocolului Silvic „Sf. Maria”.

Ediția din 2018 aduce modificări

Totuşi, ediţia a IV-a a festivalului-concurs „D’ale Porcului” este una a schimbărilor. În primul rând, s-a modificat modalitatea de premiere: juriul va stabili şi recompensa separat cele mai pricepute comune în realizarea fiecărui produs pe bază de carne de porc (cârnaţi, caltaboşi, toroş, produs local) şi a pălincii, la final stabilindu-se comuna câştigătoare a marelui trofeu. În al doilea rând, accesul vizitatorilor în zona de concurs se va face doar pe baza tichetelor de masă. Potrivit organizatorilor, între orele 10-16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali.

Programul zilei va fi următorul:
08.00-08.30 Degustare pălincă – Concurs
08.30-16.00 Prelucrare porc
10.00-10.30 Deschidere festivă
10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc – Prezentare
10.30-11.30 Degustare toroş – Concurs
11.30-12.30 Degustare cârnaţ şi caltaboş – Concurs
12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – Concurs
13.30-14.30 Recital „Văru’ Săndel”
10.00-16.00 Spectacol folcloric
Festivitate de premiere

Mădălina Venter