Inspectorul Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, colonelul Caba Sorin Mihai, a prezentat măsurile, acţiunile şi activităţile preventive întreprinse de Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor în anul precedent.

În anul 2017 au fost emise 5 ordine ale prefectului pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, mai exact un ordin privind actualizarea componenţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, două ordine pentru constituirea unor comisii de specialişti pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase, unul pentru constituirea Comandamentului Judeţean Bihor pentru deszăpezire şi combaterea poleiului şi a altor fenomene periculoase specifice sezonului rece 2017 – 2018 și încă un ordin al prefectului privind activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. De asemenea, în agenda instituție și-au găsit loc 11 şedinţe extraordinare şi videoconferinţe la sediul Instituţiei Prefectului, organizate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi 2 şedinţe ordinare semestriale ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. ,,În urma videoconferinţelor organizate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase (ninsori abundente, viscol, inundaţii, caniculă), au fost transmise măsurile care trebuie luate în astfel de situaţii de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă”, se arată în bilanțul pe 2017.

Mobilizare pentru bihoreni

Un eveniment nefericit a fost înregistrat în luna iulie, la intrarea în localitatea Bulz, în zona camping-ului dezafectat. Ca urmare a manifestării unor fenomene meteorologice periculoase, unsprezece plopi au căzut peste mai multe corturi și autoturisme. Numărul victimelor înregistrate a fost 17, dintre care una decedată. Pentru gestionarea situației a fost pus în aplicare, pentru prima dată într-o situație reală, Planul Roșu de intervenție al județului Bihor, despre care a vorbit și prefectul județului în prezentarea raportului de activitate pentru instituția pe care o conduce. ,,Acţiunile post-eveniment s-au concretizat în constituirea unor comisii de specialişti, prin ordin al prefectului, pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse de inundaţii, care împreună cu membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate au inventariat pagubele şi au propus măsuri pentru înlăturarea efectelor produse”, a declarat Inspectorul Şef ISU.

Tot mai multe intervenții

Bilanțul anual mai relevă că în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor s-au desfăşurat 10.641 de misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în medie 29,153 misiuni pe zi. Acestea sunt defalcate în 1.582 intervenţii în situaţii de urgenţă altele decât cele medicale, 8.523 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 536 exerciţii şi recunoaşteri în teren. Din totalul de 1.582 de intervenţii, cele mai multe au fost pentru incendii, 382. Față de anul trecut, a fost înregistrată o creştere a numărului de intervenții cu cca. 20,39%, de la 1.314 în 2016 la 1.582 în anul 2017. Echipajele SMURD au intervenit la 8.523 misiuni, având o medie zilnică de 23,351 cazuri. Cele mai numeroase intervenţii au fost înregistrate la subunităţile Oradea, Aleşd, Marghita, Săcueni și Salonta.

,,Concluziile raportului de evaluare au relevat faptul că, în anul precedent, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bihor împreună cu toate instituţiile cu funcţii de sprijin şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi-au îndeplinit atribuţiile legale în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, asigurând prevenirea şi gestionarea eficientă a evenimentelor de amploare sau stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă din judeţ”, a transmis Caba.

Ședința în care s-a făcut analiza activităţii desfăşurate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor în anul 2017 a avut loc miercuri, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, în prezenţa prefectului Ioan Mihaiu, subprefectului Ion-Iulus Delorean, directorului general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului, Teodor Iulian Gheorghe, și a vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.

Larisa Patricia Herlaș