Prefectul Ioan Mihaiu a prezentat, miercuri dimineața, în sala mare a Prefecturii, raportul de activitate pentru 2017 al instituției pe care o conduce. Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la ședință de Teodor Iulian Gheorghe, directorul general al Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului.

Fiind la conducerea Instituției Prefectului județului Bihor doar din mai 2017, Ioan Mihaiu a început prezentarea bilanțului pentru anul ce s-a încheiat cu mulțumiri adresate celui care a avut cel mai lung mandat la cârma Prefecturii din județul Bihor, Claudiu Pop. 84 de angajați numără, în prezent, instituția, dintre care jumătate la Prefectură, 18 la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple și 24 la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. ,,Există un deficit de personal”, s-a plâns Mihaiu, declarând, totuși, că s-au făcut eforturi pentru a se descurca cu personalul existent. 13 evenimente istorice a bifat, prin prezență, Instituției Prefectului județului Bihor în 2017, iar conferințele sau comunicatele de presă, emisiunile televizate ori interviurile, printre care și unul oferit NewsBihor, au fost câteva dintre mijloacele folosite de prefect pentru a comunica eficient.

Principalele activități derulate în cadrul Compartimentului afaceri europene și relații internaționale pe parcursul anului precedent au vizat domenii ca accesarea fondurilor europene, relații internaționale sau derularea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate în județul Bihor în anul 2017. De altfel, accesarea fondurilor europene reprezintă o prioritate pentru administrația publică din județul Bihor, având în vedere că în cadrul celui de al doilea ciclu bugetar 81 de proiecte sunt aflate în implementare sau urmează să fie contractate, iar alte 42 de proiecte sunt în evaluare. Tot în 2017, Instituția Prefectului județului Bihor a primit vizitele oficiale ale lui Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Ambasadorului german, Excelența Sa, Cord Meier-Klodt și Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus.

În ceea ce privește managementul situațiilor de urgență, anul trecut s-au desfăşurat 11 şedinţe extraordinare şi videoconferinţe la sediul Instituţiei Prefectului, organizate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi 2 şedinţe ordinare semestriale ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Primele luni de mandat ale lui Ioan Mihaiu l-au pus pe acesta în fața unei situații inedite pentru județul nostru, codul roșu de la Bulz, primul de acest fel. ,,Atunci s-a reușit o mobilizare exemplară”, a considerat prefectul. În septembrie, asupra județului Bihor s-au adunat, din nou, nori negri, mai multe sate fiind afectate, atunci, de calamități. Situația disperată l-a determinat pe Mihaiu să convoace de urgență un colegiu prefectural, unde a făcut apel la voluntariat și implicare civică pentru a veni în sprijinul celor afectați.

Anul 2017 nu a fost unul lipsit de provocări pentru Prefectură, în primul rând din punct de vedere bugetar. ,,Resursele avute la dispoziție, precum şi realocarea economiilor către activităţi vitale a necesitat o prioritizare permanentă a activităţilor şi a domeniilor, astfel încât activitatea instituţiei şi climatul de lucru să nu fie afectate”, a rezumat Mihaiu. Eliminarea timbrului de mediu la achiziționarea de autovehicule a generat, de asemenea, triplarea activității de înmatriculare a autovehiculelor și, astfel, s-a impus dezvoltarea și implementarea rapidă a unui sistem de programare online pentru serviciile publice de înmatriculare și pașapoarte.

Pentru 2018, instituția și-a setat ca obiective unele identice cu cele pentru anul trecut, anume creşterea gradului de asigurare a legalităţii în judeţul Bihor, întărirea climatului de pace socială şi a comunicării la nivel instituţional şi social, precum și dezvoltarea managementului instituțional.

Ioan Mihaiu, ,,un om al cifrelor”

Teodor Iulian Gheorghe, aflat la conducerea Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului, a profitat de ocazia de a fi prezent pentru prima dată la prezentarea unui raport de activitate anual al Instituției Prefectului județului Bihor pentru a-i felicita pe toți cei care fac parte din aparatul propriu al instituției. ,,Sunteți un om al cifrelor”, i-a spus, laudativ, reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne lui Ioan Mihaiu, adăugând că l-a avertizat pe reprezentantul Guvernul pe plan local că ,,nu se va plictisi în această instituție” deoarece nici o zi nu seamănă cu alta.

Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, s-a arătat încântat de activitatea bogată care reiese din bilanțul prezentat la ședință. Liderul legislativului județean a ținut să evidențieze rolul instituției Prefecturii, anume supravegherea legalităţii în județul Bihor, referindu-se, în special, la legalitatea actelor administrative. ,,Este deranjant pentru cetățeni că unele decizii pe care le iau administrațiile locale sunt în defavoarea lor. În loc ca aceste hotărâri să fie blocate de către prefect, ei trebuie să lupte în instanță”, a declarat vicepreședintele. ,,Mă bucur că acest lucru a fost, în această jumătate de an, în atenția Prefecturii”, a completat Mang.

Larisa Patricia Herlaș