Joi, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert de operă. Pentru prima oară la Oradea, se va interpreta ,,Cavaleria rusticană” de Pietro Mascagni.

,,În această stagiune continuăm tradiția începută în urmă cu câțiva ani de a prezenta și un spectacol de operă. În anii trecuți am reușit să punem în scenă ,,Elixirul dragostei”, ,,Traviata” și ,,Rigoletto”. Continuăm această tradiție prin ,,Cavaleria rusticană” de Pietro Mascagni ”, a spus Vasile Foica, director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Punerea în scenă a aceastei opere, va fi realizată de Gál Erika – solistă, Hector Lopez- solist, Emanuel Popescu – solist, Veress Orsolya – solistă, Iulia Merca – solistă și nu în ultimul rând Lászlóffy Zsolt, dirijorul corului al Filarmonicii de Stat.

Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman.

Gál Erika, născută la Debrețin, a început studiul muzicii la Liceul „Kodály Zoltán”. Și-a continuat studiile superioare la Conservatorul din Debrețin al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. În 2001 obține bursa Bayreuth a Asociației „Richard Wagner”. Deține numeroase premii bine meritate: 2003 – a primit titlul „Vocea anului” în Ungaria, 2004 – câștigă premiul Fundației „Mándy”, 2009 – obține Plăcuța comemorativă „Oláh Gusztáv”, 2013 – câștigă premiul „Komlóssy Erzsébet”, în stagiunea 2014/2015 obține premiul Operei Maghiare de Stat din Budapesta. În 2005 a interpretat rolul principal din Carmen de G. Bizet la Festivalul Național de Operă din București. În 2006 a realizat rolul Fenena din opera Nabucco de G. Verdi în cadrul Festivalului de vară „Gars am Kamp”. Recent a participat la Festivalul Național de Operă „Bartók Plusz” și la Seria Zilelor Wagner din Budapesta.

Născut în 1974, de origine mexicană, Hector Lopez a studiat muzica la Conservatorul Naţional din Mexico City, specializându-se apoi cu nume mari ale scenei internaţionale precum Renata Scotto, Placido Domingo, Shilley Verret, Francisco Araiza, Irma Gonzalez, Enrique Jaso și Enrique Patron de Rueda. Și-a completat studiile în România cu regretatul tenor Ludovic Spiees și Cornel Stavru. A urmat o serie de cursuri de măestrie cu celebrii artiști lirici: Kaludi Kaludov, Luis Giron May, Luis Ledesma, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Ion Piso, Ionel Pantea. În 2011 tenorul Hector Lopez a câştigat cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Canto ”Opera na Zamku” (Opera la Castel), organizat de teatrul liric din Szczecin (Polonia).

Baritonul Emanuel Popescu s-a născut în 1981. A început studiul muzicii la Liceul de Muzică din Alba Iulia, secția canto și pian. A studiat canto și arta scenică la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Între anii 2007-2009 a fost angajat la Opera Națională din Cluj-Napoca. Abordează un bogat repertoriu, interpretând roluri mari din opere celebre: Figaro – Bărbierul din Sevilla, Marcello – Boema, Dandini – Cenușăreasa G. Rossini; Belcore – Elixirul dragostei; Malatesta – Don Pasquale de G. Donizetti; Melitone – Forța destinului, Marullo – Rigoletto de G. Verdi; Morales, Escamillo – Carmen de G. Bizet, Osmin – Zaide de W. A. Mozart, Maximilian – Candide de L. Bernstein. În prezent este solist colaborator al Operei Naționale din Cluj-Napoca.

Mezzosoprana Veress Orsolya s-a născut în Cluj Napoca în 1983. În anul 2007 a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția canto, urmând să continue cursurile postuniversitare de masterat în cadrul aceleiaşi instituţii până în 2009 (maestră de canto: cunoscuta soprană şi profesoară Conf. Univ. Dr. Elena Andrieş). De la vârsta de 18 ani a fost angajată în funcția de artist liric al ansamblului Operei Maghiare din Cluj Napoca, unde activează şi în prezent. A participat la numeroase competiţii, printre care amintim: Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Marţian Negrea (Premiul I), Festivalul – Concurs Internaţional Ionel Perlea (Marele Premiu), Concursul Internaţional Sabin Drăgoi (Premiul I) şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc (unde a primit Premiul de Excelenţă pentru promovarea Liedului Românesc).

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, mezzosoprana Iulia Merca este solistă a Operei Române din Cluj-Napoca. Activitatea sa artistică cuprinde concerte camerale de muzică și poezie, spectacole de operă, musical și teatru, interpretările sale fiind apreciate atât în țară, cât și în străinătate. În timpul studiilor a câştigat premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I la Concursul W.A. Mozart, Cluj 2001, Premiul I la Festivalul Liedului Românesc, Braşov 2003, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Canto Haricleea Darclee, Brăila 2003 iar în 2009 este finalistă a celei de-a doua ediţii a concursului internaţional de canto “Mezzo Television Festival & Competition” din Szeged, evoluând alături de compania de opera “Dicapo Opera New York” în premiera europeană “Emmeline” de Tobias Picker, transmisă în direct de către Mezzo Tv în peste 40 de ţări.

Mădălina Venter