Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bihor, evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii la populaţie se află peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului.

La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie 2018, au fost raportate peste 7.600 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în creştere faţă de săptămâna precedentă, valoarea fiind mai mare comparativ cu săptămâna similară din sezonul anterior. Dintre aceste cazuri, 113 au necesitat internare. 1.621 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie au fost diagnosticate, în creştere faţă de săptămâna precedentă și faţă de săptămâna similară din sezonul anterior. 189 de pacienți au fost internați pentru tratament. Cazuri de gripă confirmate sunt în număr de 11 în intervalul menționat, cu 2 mai mult în comparație cu anul precedent.

Mai bine previi, decât să tratezi!

DSP Bihor recomandă populaţiei, în condiţiile creşterii riscului de îmbolnăvire, respectarea cu mai multă stricteţe a măsurilor pentru prevenirea infecţiilor acute ale căilor respiratorii. Astfel, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihna nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate ar trebui să vă țină departe de îmbolnăvire. Directorul executiv al instituției, Daniela Rahotă, mai atrage atenția și asupra spălării frecvente a mâinilor, cu apă şi săpun, sau folosirea folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, în caz de strănut.

Evitarea aglomeraţiilor din locurile publice este o altă măsură recomandată în această perioadă, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane deja infectate. ,,În cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească”, a mai punctat Rahotă. Autoizolarea la domiciliu se face în caz de semne de boală precum febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât. În această situație, medicul de familie trebuie anunţat telefonic în cel mai scurt timp posibil în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Larisa Patricia Herlaș