Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” a anunțat că sirenele de alarmare publică vor fi acționate, pentru a doua oară în acest an, în întreg județul Bihor. Simularea va avea loc miercuri dimineața, între orele 10.00 – 11.00.

Încă din luna august a anului trecut, sirenele de alarmare publică din județ sunt acționate în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, exercițiile vizând atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală.

,,Necesare și benefice”

Chiar dacă sunetul alarmelor ar putea crea disconfort, ofițerul Camelia Roșca de la ISU precizează că aceste exerciții periodice sunt absolut necesare și benefice. ,,Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Conform legislației în vigoare, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. Semnalul alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnalul alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde. Semnalul prealarmă aeriană este alcătuit din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, iar semnalul încetarea alarmei are un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Larisa Patricia Herlaș