Un copil în vârstă de 6 ani a suferit, sâmbătă, leziuni de gradul II, în urma focului izbucnit chiar în locuința din Chișlaz. Incendiul ar fi fost provocat, potrivit ISU „Crişana”, chiar de fetița care, împreună cu un alt copil, s-a jucat cu lichid inflamabil.

Având în vedere numărul mare al incidentelor care pun în pericol siguranţa celor mici, pompierii militari recomandă părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai copiilor respectarea mai multor reguli. În primul rând, orice sursă de foc, cum ar fi chibriturile sau brichetele, ar trebui ținute în locuri la care cei mici nu au acces. De asemenea, comunicarea cu minorii este foarte importantă și necesară în vederea înlăturării curiozității în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lor. Aceștia nu trebuie lăsați singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune, iar odată cu creșterea trebuie deprinși cu utilizarea surselor de aprindere.

Reguli de urmat în situații critice

Ofițerul Camelia Roșca a punctat necesitatea de a învăța copilul reguli care îi pot salva viața în caz de incendiu. El trebuie să știe că dacă este singur acasă și izbucnește un incendiu, trebuie să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin. Dacă se află în situația în care nu poate părăsi clădirea, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor. Minorul trebuie învățat să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință. În situația în care i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor, iar atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Larisa Patricia Herlaș