Conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, anul 2017 a adus un nou record în turismul bihorean. În ultimii 25 de ani nu s-a înregistrat un număr atât de mare de sosiri în județul Bihor, precum în 2017.

În decursul anului, în unitățile de cazare din județ au fost înregistrate în total 477.194 de persoane, cu 16% mai mult decât în anul precedent. În ceea ce privește cele mai atractive destinații din județ, pe primul loc a fost Oradea, cu 223.356 de sosiri, cu o creștere de 17,5% față de anul precedent, urmată de comuna Sînmartin cu 201.537 de persoane, în creștere cu 14,2% față de 2016. În ceea ce privește înnoptările însă, rezultatele sunt mai slabe decât în 2016. În total, în județ s-au înregistrat 1.292.644 de înnoptări, cu 5,6% mai puțin față de anul precedent. Tot o anomalie este și scăderea numărului de vizitatori străini cu 7,1% față de anul precedent. Însă numărul înnoptărilor efectuate de turiștii străini în județ, a rămas aproape același (134.770 în 2017 față de 135.458 în 2016), înregistrându-se o scădere de doar 0,5%. Cu toate acestea județul Bihor se menține la nivel național pe locul 8 în privința sosirilor și locul 4 în privința înnoptărilor. Dacă punem în balanță doar turiștii străini, Bihorul este pe locul 9 atât la sosiri, cât și la înnoptări.

Întrebat de către reportrul NewsBihor care este explicația acestor anomalii”, dr. Bántó Norbert, directorul executiv al AMD Bihor ne-a spus următoarele:

Ne-am așteptat la creșterea numărului de vizitatori, însă scăderea numărului per total al înnoptărilor și al sosirii străinilor ne-a surprins. Explicația poate fi însă una relativ simplă și anume: a scăzut durata medie a șederii turiștilor în județ, de la 3,37 nopți la 2,70 nopți, adică turiștii care vin la noi stau mai puțin. În cazul municipiului Oradea de exemplu, durata medie a scăzut de la 2,21 nopți la 1,82 de nopți, ceea ce confirmă faptul că Oradea are nevoie de activitățile și resursele turistice din județul Bihor, pentru a-i convinge pe turiști să-și rezerve sejururi mai lungi, altfel va rămâne o destinație de weekend și turism de business. Din păcate și în cazul Băilor Felix și 1 Mai s-a constatat o scădere a duratei medii a șederii de la 4,8 la 3,8 înnoptări. Bineînțeles există posibilitatea ca datele statistice să nu fie exacte. În anii precedenți au mai existat greșeli” destul de însemnate. Poate cele mai bune exemple sunt datele din 2016, când în comuna Pietrosa (care cuprinde satul de vacanță Boga, arealul peșterii Urșilor de la Chișcău, valea Aleului, arealul Glăvoi-Cetățile Ponorului) au fost înregistrați oficial 99 de turiști, iar în orașul Nucet, de care aparține satul de vacanță Vârtop s-au înregistrat puțin peste 1500 de turiști. Evident că în ambele situații numărul turiștilor a fost mult peste aceste cifre. În anul 2017 de exemplu în situația celor două localități deja ne-am apropiat un pic de realiate, deoarece pe raza comunei Pietroasa numărul înnoptărilor a ajuns la 4.444, iar în cazul orașului Nucet s-au înregistrat 14.463 de mii de înnoptări. Tot aici aș menționa faptul că numărul oficial al locurilor de cazare în datele statistice în cazul orșului Nucet este de 269 de locuri, iar pe raza comunei Pietroasa 128 de locuri. Pe de altă parte, ne-am consultat cu reprezentanții Aeroportului Internațional Oradea, cât și cu cei ai companiei Ryanair. Din datele obținute, am aflat că aeroportul a fost tranzitat în 2017 (doar pe cursele externe ale companiei Ryanair) de cca. 25.000 de cetățeni străini. Pentru a obține mai multe informații referitor la străinii care ajung în Bihor cu zborurile Ryanair, AMD a elaborat deja un chestionar, pe care îl va aplica începând cu luna martie pe cursa de Milano-Bergamo, iar din luna mai, sau iunie și pe celelalte curse externe”.

La întrebarea care ar putea fi soluția pentru ai ține mai mult timp aici pe turiști dl Bántó ne-a spus:

Având în vedere faptul că peste 75% din capacitatea de cazare a județului, și cca. 90% din înnoptările din județ se înregistrează în Oradea și Sînmartin, trebuie organizate excursii de o zi în Bihor. Avem foarte multe resurse turistice în județ, iar AMD Bihor își propune ca începând din a doua jumătate a lunii aprilie să organizeze săptămânal excursii pentru turiștii sosiți în Băile Felix, 1 Mai și Oradea. Într-o primă fază aceste excursii vor avea ca destinație Pădurea Craiului, Valea Ierului și a Barcăului, dar nu excludem și alte variante precum Peștera Urșilor”.