Prezent în luna octombrie 2017 la invitația primarului Pocsaly Zoltán, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a promis continuarea demersurilor culturale, astfel în ianuarie, două dintre instituțiile culturale subordonate, Filarmonica și Teatrul Szigligeti au prezentat spectacole pentru loucuitorii orașului de pe Valea Barcăului.

Filarmonica de Stat Oradea a programat, așadar, 4 concerte lecție pentru copiii din clasele I-V din Marghita. Vorbim despre reprezentanții în cadrul cărora, elevii sunt famirializați cu instrumentele muzicale și rolul lor într-o orchestră”, a precizat Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii de Stat Oradea.

Concertele-lecție au loc la solicitarea cadrelor didactice din Marghita și se desfășoară în sistem bilingv sub îndrumarea maeștrilor dirijori Romeo Rîmbu, respectiv Teatru și muzică clasică de calitate, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Restricționat publicului din pricina lucrărilor de reabilitare care au durat mai bine de 5 ani, accesul în Casa de Cultură a fost posibil din toamna anului trecut, odată cu ”Săptămâna Culturală Marghitană”. Cu ocazia revenirii, Filarmonica a programat un concert cu participarea unui public flămând de muzică de calitate. Următorul eveniment muzical pe scena care permite instalarea unei orchestre cu 50 de instrumentiști va avea loc cu ocazia Zilei Femeii.

Cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, locuitorii din Marghita vor putea viziona, pe scena Casei de Cultură, spectacole de teatru jucate actorii trupei Szigligeti. „În stagiunea 2017-2018, Teatrul Szigligeti pune în scenă trei reprezentații: Baloane de Săpun, Mizantropul și Cercul de Cretă Cauzian. În urma reabilitării, sala de spectacole a Casei de Cultură a devenit potrivită pentru reprezentațiile teatrale care se vor desfășura în sistem de abonamente, a precizat Czvikker Katalin, directorul Teatrului Szigligeti.

Primul spectacol jucat la Marghita, Cercul de Cretă Caucazian în regia Ancăi Bradu, a avut loc pe 30 ianuarie. 270 de abonamente vor fi puse la dispoziția publicului din Marghita, dar și bilete la cerere. Următoarea reprezentație va avea loc la începutul lunii martie.