Anul 2017 a fost unul extrem de încărcat pentru AJOFM Bihor, și nici 2018 nu se anunță diferit. Directorul executiv Békési Csaba a prezentat presei, la sediul instituției, situația celor două mari proiecte: INTESPO și Centrul de metodică, cercetare și formare profesională.

Ceea ce Békési Csaba numește ,,cel mai ambițios proiect al AJOFM”, INTESPO (Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare), reprezintă un parteneriat între Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Implementarea proiectului cu o durată de 48 de luni și buget de peste 42 mil. Euro se va realiza la nivel naţional și vizează minim 200.000 tineri inactivi, cu vârsta între 16 – 24 ani, neînregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO).

Dintre aceștia, se dorește înregistrarea a 160.000, care vor beneficia de informare, consiliere și formare profesională. ,,De foarte multe ori, observăm că tinerii aceștia nu știu că existăm”, a punctat Békési Csaba. ,,Ne dorim canalizarea acestora către piața de muncă”, a completat directorul. În fiecare județ urmează să se înființeze o echipă mobilă, care va merge ,,din poartă în poartă” pentru a identifica acești tineri pe care să îi îndrume, ulterior, către AJOFM. În 4 ani, directorul crede că aproximativ 3.000 – 4.000 de persoane vor fi înregistrare doar în județul Bihor. Aceștia vor primi o primă de 500 de lei, iar angajatorul este subvenționat cu 900 de lei, timp de un an, dacă îi angajează. Pentru a avea parte de o rețea de sprijin local, Békési Csaba a anunțat că urmează să aibă loc o ședință la Prefectură cu toate cele 101 unități administrativ – teritoriale.

Centrul de metodică, cercetare și formare profesională va funcționa în Sânmartin

Accedând la o finanțare Interreg RO – HU, AJOFM își propune construcția unui centru de metodică, cercetare și formare profesională, elaborarea unui instrumentar pentru a măsura și proiecta piața forței de muncă, formare profesională folosind metode și tehnici moderne, organizarea de workshopuri și organizarea de burse a locurilor de muncă. Instituția va avea ca și parteneri Aociația pentru Promovarea Afacerilor în România, Comuna Sânmartin și alte câteva instituții din Ungaria.

Proiectul a fost depus în ultima zi a lunii ianuarie, înainte cu 27 de minute de expirarea termenului limită. Chiar dacă acest centru ar fi contribuit la dezvoltarea municipiul Oradea, consilieri județeni liberali au votat împotriva locației propuse de conducerea Consiliului Județean, iar astfel interesul cetățenilor a pălit în fața ,,unei lupte politice care nu are legătură cu agenția”, așa cum declara Békési Csaba pentru NewsBihor, cu câteva luni înainte. În schimb, directorul a găsit înțelegere în administrația publică locală din Sânmartin, care a acordat terenul aferent construcției acestui centru. ,,Cred și acum că locul acestui centru era acolo unde ne-am dorit inițial, respectiv în municipiul Oradea”, s-a destăinut șeful AJOFM Bihor presei. Totuși, liberalii nu au putut să țină prea departe acest centru de Oradea, având în vedere că terenul pe care se va realiza construcția se află la doar 70 de metri de intrarea în oraș. Proiectul, în valoare de 3 mil. Euro, este unic în țară și trebuie să fie implementat în 30 de luni. În vara acestui an, în iunie sau iulie, AJOFM va afla dacă va beneficia de finanțare.

Larisa Patricia Herlaș