Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat, vineri dimineața, raportul de activitate pe anul 2017 al instituției pe care o conduce.

Conform datelor statistice puse la dispoziție de director, numărul şomerilor înregistraţi în 2017, 6.497 de persoane, a fost mai scăzut decât în anul 2016 cu 1.658 de persoane. De altfel, ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor este de 71%, în scădere faţă de anul anterior cu 26 de procente. Eforturile agenției în ceea ce privește stimularea încadrării în muncă s-au concretizat, anul trecut, prin faptul că peste 8.000 de persoane nou înregistrate au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, iar 1.712 au revenit la alte acţiuni de consiliere. 3.894 de bihoreni au fost încadrați în muncă cu ajutorul AJOFM, iar majoritatea au contract pe perioadă nedeterminată. Nici absolvenții care au întâmpinat dificultăți în a găsi un loc de muncă nu au rămas în afara obiectivelor instituției, deoarece în cursul anului 2017 au fost încheiate mai mult de 200 de convenţii pentru subvenţionarea încadrării în muncă a unui număr de 284 de absolvenţi.

Bursele locurilor de muncă, o șansă pentru toți

AJOFM organizează, an de an, bursa generală a locurilor de muncă și o bursă dedicată absolvenţilor, unde s-a constatat că cererea este mai mare decât oferta. Alte peste 50 de burse au fost organizate la cererea firmelor, și încă trei târguri la care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor a fost colaborator au mediat relația dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă și angajatori.

,,Suntem într-o continuă reorientare şi repoziţionare, din punct de vedere al impactului şi al rolului nostru pe piaţa forţei de muncă din judeţul Bihor. Vrem să schimbăm percepţia bihorenilor asupra agenţiei, dintr-una pentru şomeri într-una pentru ocupare”, a transmis Békési Csaba.

Larisa Patricia Herlaș