Agenții economici din Beiuș, împreună cu reprezentanții Consiliului Județean Bihor și cei ai administrației locale au pus, joi, bazele concrete ale sistemului de învățământ profesional dual.

,,Au fost căutate liniile comune prin care acest tip de instruire să fie implementat cu succes, sursele de finanțare, dar și o analiză a potențialului de resursă umană pe care o oferă zona”, a declarat Zoltán Hizo, specialist în sistemul de învățământ dual. Iar întâlnirea a avut un real succes, având în vedere că agenții economici s-au declarat încântați de perspectiva de a avea angajați calificați care să fie instruiți chiar la viitorul loc de muncă. Pentru că, exact aceasta este și esența sistemului profesional dual, anume dobândirea de către elev a cunoștințelor teoretice, dar mai ales practice, despre noua meserie, bagaj cu care va fi apoi angajat chiar de către firma care l-a selectat la intrarea în școală. ,,Se creează astfel un angajat în spiritul agentului economic care, imediat ce termină studiile, poate lucra în fabrică”, a completat Hizo.

Startul se dă în toamnă

Prima clasă profesională în sistem dual din Beiuș va avea profilul operator CNC/ electricieni și va fi formată din 20 de elevi, împărțiți pe două grupe profesionale. Aceasta va porni din toamna acestui an și va fi găzduită de Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș” din Beiuș. Tot din aceeași perioadă, în județul Bihor vor porni la drum alte trei clase în sistem profesional dual, două la Cadea, cu profil sudură, și o clasă la Ștei, cu profil vopsitor/tinichigiu auto.

Sistemul profesional dual din județul Bihor este construit pe modelul Școlii Germane Kronstadt din Brașov și este administrat de ,,Bihor West Professional”, o asociere între cele mai puternice firme din județ, societatea Parcuri Industriale Bihor SA și Consiliul Județean.

Larisa Patricia Herlaș