Istoricul Ioan Ciorba și-a lansat, miercuri seara, cartea cu titlul ,,Marea Foamete din Transilvania dintre anii 1813-1817”. Evenimentul, desfășurat în incinta Cetății Oradea, a adunat peste 50 de participanți.

Lucrarea lui Ioan Ciorba a fost publicată la finalul anului trecut, sub egida Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române din Cluj Napoca și a fost finanțată de Consiliului Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte. La lansarea oficială a volumului de peste 400 de pagini au participat cadre universitare de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, cum ar fi decanul Ioan Horga, prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Ion Zainea, prof univ. dr. Gabriel Moisa, reprezentanți ai Muzeului Cetății și Orașului Oradea, Muzeului Țării Crișurilor, Arhivelor Naționale, Serviciului Județean Bihor, Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai și, evident, un public iubitor de istorie.

Cartea a fost prezentată pe larg de către prof. univ. dr. Sorin Șipoș, care a analizat lucrarea capitol cu capitol, subliniind maniera inovatoate în care autorul a înțeles să trateze problematica asumată spre abordare, vastitatea materialului inedit valorificat și calitatea generală a lucrării. Autorul a păstrat pentru final impresiile pe care le-a transmis invitaților săi, prin cuvântul adresat. „De departe, Marea Foamete care a afectat lumea transilvăneană în deceniul doi al secolului al XIX-lea a fost cea mai gravă calamitate care a afectat Transilvania în acest veac”, a afirmat Ioan Ciorba în intervenția sa, prezentând în continuare motivele care l-au determinat să cerceteze acest flagel.

În volum, istoricul abordează subiecte precum factorii declanșatori ai Marii Foamete, raportul foame – boli, efectele demografice severe pe care le-a avut această perioadă și, în final, își exprimă concluziile asupra tratatului său.

Larisa Patricia Herlaș