Proiectul de hotărâre privind asocierea dintre Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea și societatea Parcuri Industriale S.A. cu scopul înființării societății Parc Științitific și Tehnologic Bihor SRL a aprins, din nou, spiritele în ședința ordinară de marți. În loc să voteze proiectul, consilierii liberali au cerut socoteală pentru modul în care Parcuri Industriale Bihor s-a transformat din societatea cu răspundere limitată în societatea pe acțiuni, acuzând că aceasta s-a făcut fără votul aleșilor PNL.

Ioan Mang, vicepreședinte Consiliul Județean Bihor: „Să nu uităm că dânșii au luat această decizie de transformare din SRL în care AGA avea toată puterea așa cum o are și astăzi, dar cu toate puterile avute, n-a făcut nimic. La Parcuri Industriale, în afară de faptul că s-au cheltuit toți banii repartizați de Consiliul Județean până în 2017, când s-a luat decizia schimbării administratorului la societatea comercială, nu s-a făcut nimic.

Anul trecut, Consiliul Județean a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest o scrisoare de intenție pentru realizarea parcului științific și tehnologic, document care a primit punctaj maxim. Pentru realizarea obiectivului, trei entități, Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea și Parcuri Industriale Bihor SA trebuie să se asocieze într-o formă juridică. Consiliul Județean va asigura terenul de 6.000 metri pătarți din apropierea Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea va contribui cu managementul și resursele umane, iar Parcuri Industriale cu logistica.

Pásztor Sándor, președinte Consiliul Județean Bihor: „Speranța noastră este că în perspectivă, acest proiect va crește la o valoare de 7-10 milioane Euro prin care vom crea această posibilitate și aici, în Oradea pentru dezvoltarea foarte clară din punct de vedere a gândirii științifice și crearea unui parc care va reuși să combine atât conceptul de parc științific cât și conceptul de parc industrial, inclusiv cu firmele puternice din zonă.

Potrivit executivului județean, linia de finanțare pentru acest tip de proiecte s-ar putea deschide în primăvara acestui an, ceea ce înseamnă că în lunile februarie-martie documentația trebuie redactată în vederea depunerii. În final, înființarea societății Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL a primit girul a 32 de consilieri.