Joi, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic de excepție. ,,Simfonia I în sol minor” de Vasili Sergheievici Kalinnikov va fi prezentată în primă audiție.

 

În prima parte sunt programate două lucrări cunoscute ,,Ruslan și Ludmila” de Mihail Ivanovici, respectiv,,Concert pentru vioară și orchestră în Re major” de Piotr Ilici Ceaikovski. În cea de-a doua parte a concertului, melomanii se vor delecta cu un concert în primă audiție la Oradea, ,,Simfonia I în sol minor” de Vasili Sergheievici Kalinnikov. Invitat va fi solistul Remus Rîmbu (vioară), sub conducerea maestrului dirijor Arthur Arnold – Olanda.

Partea solistică va fi susținută de tânărul violonist Remus Rîmbu. Acesta are deja un palmares impresionant, cu o serie de premii obținute la concursuri de interpretare de prestigiu, mai multe apariţii cu orchestre din ţară, cât şi concerte în Grecia, SUA (incluzând celebrul Juilliard School din New York sau Clark College din Vancouver). Remus Rîmbu a absolvit Conservatorul de Muzică din Viena în 2017, la clasa lui Nicolas Köeckert. În prezent este masterand în anul I la Universitatea din Amsterdam, la clasa lui Liviu Prunaru.

Dirijorul invitat, Arthur Arnold, și-a realizat studiile de dirijat în mare parte în Olanda şi în Regatul Unit. Printre maeştrii care l-au îndrumat şi l-au format, se numără: Myung-whun Chung, Gianluigi Gelmetti (Accademia Musicale Chigiana, Siena), Diego Masson (Academia de Vară din Dartington, Regatul Unit), faimosul dirijor şi pedagog finlandez Jorma Panula. Arthur Arnold este dirijor şef al Orchestrei Simfonice din Moscova şi director muzical şi dirijor al Pacific Region International Summer Music Academy din Canada. De-a lungul carierei sale îl regăsim şi la pupitrul mai multor orchestre importante din Europa, dar şi ca invitat al unor ansambluri importante din orientul îndepărtat. A dirijat Orchestra Universităţii din Taipei, a fost dirijor permanent invitat al Orchestrei Naţionale din Seoul. În America de Nord a condus orchestrele simfonice Victoria şi Pacific, orchestra Glenn Gould School of Music din Toronto. Ca invitat permanent al Festivalului Mozart Woodstock (Illinois) a dirijat şi a realizat şi spectacole interactive cu rol educativ.

Concert de operă

Joi, 8 februarie, de la ora 19, sala „Enescu-Bartók”, va găzdui un concert de operă, dirijat de Jankó Zsolt. Programul concertului, va cuprinde celebra ,,Cavaleria rusticană” de Mascagni.

Mădălina Venter