Mai bine de două ore și jumătate a ținut ședința ordinară a Consiliului Județean Bihor de marți, 30 ianuarie, care i-a adunat pe toți cei 34 de consilieri în Sala Mare a instituției.

Ședința din luna ianuarie a debutat cu un sfert de ceas întârziere față de ora programată, 11, pentru ca aleșii să își intre în mână cu folosirea noii aparaturi, prin care este asigurat votul electronic. Instrucțiunile care li s-au pus în față pentru a înțelege cum funcționează sistemul pe care legislativul județean îl are în dotare din perioada sărbătorilor de iarnă nu i-au mulțumit pe deplin pe toți consilierii. ,,Trebuie să avem un regulament explicit, aprobat ca regulament de organizare și funcționare”, a fost părerea liberalului Foncea. Opinia sa a fost susținută și de Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul Județean Bihor. În acest sens, președintele Pásztor Sándor a răspuns că va exista un regulament la următoarea ședință.

După ce au depășit etapa de simulare în privința utilizării tehnologiei pe care o vor folosi de aici înainte, și s-au deprins cu aparatura, aleșii au mai avut nevoie de mai mult de două ore pentru a se pune de acord în privința votului pentru punctele de pe ordinea de zi. Primul dintre acestea, validarea mandatului de consilier județean pentru Adrian Szatmari, nu a trecut, situație care se repetă de câteva luni. Așadar, talerele balanței de forțe rămân echilibrate, în continuare, în CJ. ,,Am rugămintea ca scretariatul să consemneze nominal cei 17 consilieri care au votat împotrivă, întrucât în instanță se află un proces pe rol și să știm exact ce nume să fie trecute”, a răspuns vicepreședintele Ioan Mang.

Indemnizații votate

Atât consilierii din alianță, cât și liberalii au votat favorabil proiectul de hotărâre privind stabilirea indemnizației maxime lunare a consilierilor județeni, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2021. Nici aprobarea utilizării excedentului bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2017 nu a ridicat probleme aleșilor, care au votat în unanimitate pentru. În schimb, desemnarea lui Dacian Foncea în calitate de reprezentant al CJ Bihor în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a fost una neanticipată, cu atât mai mult cu cât consilierul PNL este incompatibil pentru această poziție, prin funcțiile pe care le ocupă. În schimb, în Consiliul Consultativ la Unitatea de Asistență Medico – Socială de Psihiatrie Nucet și în Consiliul de Administrație la Regia Autonomă Aeroportul Oradea, aleșii nu s-au putut decide asupra unui reprezentant, respectiv membru. Situație este trasă la indigo și pentru numirea unui șef serviciu cu caracter temporar la Serviciul Public de Editare a Monitorului Oficial al Județului Bihor.

Asociere cu suspans

Asocierea dintre U.A.T. Județul Bihor și societatea Parcuri Industriale Bihor S.A., în scopul înființării societății Parc Științific și Tehnologic Bihor S.R.L. a fost votată cu 32 de voturi, nu înainte de a se agita, însă, spiritele. Acest lucru s-a întâmplat deoarece Avrigeanu nu și-a mai amintit, brusc, cum Societatea Parcuri Industriale Bihor s-a transformat în societate pe acțiuni, decizie care a fost luată pentru a respecta prevederile ordonanței 109 din 2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Pentru a-l ajuta să își aducă aminte, toți cei prezenți au luat o pauză forțată, de câteva minute, până ce secretarul județului, Carmen Soltănel, i-a adus documente adeveritoare. Tot în ședința ordinară, s-a votat pentru eliberarea mai multor licențe de transport pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate speciale.

Următoarea ședință ordinară a CJ Bihor va avea loc, după spusele președintelui instituției, cel mai probabil în 15 februarie.

Larisa Patricia Herlaș