Tradiționalul Campionat Local de Snooker Black & White Oradea 2017 s-a încheiat, la finalul lunii decembrie, cu jucătorul Călin Laza în fruntea clasamentului. Cum și-a descoperit pasiunea pentru acest sport, ce premii a câștigat sau cât de des se antrenează pentru a face performanță, aflăm chiar de la campionul de snooker al județului Bihor.

NewsBihor: Cum ai luat contact cu snooker-ul?

Călin Laza: Am luat contact cu jocul de snooker dintr-o întâmplare. Eram familiarizat cu biliardul, dar snooker am jucat pentru prima dată la insistențele unui prieten, despre care pot să spun că m-a inițiat în tainele acestui joc. Ulterior, am început să joc tot mai des, de plăcere, pentru ca mai apoi să îmi doresc să mă perfecționez. Parcursul meu a fost unul lin și ascendent. Așa, am ajuns aici, și sper să evoluez în continuare, deoarece joc cu multă pasiune.

NB: Prin ce se diferențiază acest sport de biliard?

C.L: Cele două sporturi sunt doar aparent similare. Masa de snooker este mult mai mare decât cea pe care se joacă biliard. Îmi amintesc și acum prima impresie pe care am avut-o când am văzut întâia oară o masă de snooker: mi s-a părut imensă. De asemenea, bilele sunt mai mici decât la biliard. Și mai există diferențe la regulile de joc. Snooker-ul este mult mai complicat, dar și mai frumos. Necesită concentrare și inteligență, răbdare și atenție.

NB: Cât este de popular jocul de snooker în Bihor?

C.L: Din păcate, jocul de snooker nu este încoronat, în județul Bihor, așa cum ar merita. Totuși, bihorenii nu sunt complet străini de acest joc care, sper eu, va căpăta amploare în viitorul apropiat. De altfel, județul Bihor a fost gazda a două dintre cele mai importante turnee tip open din țară, din punctul de vedere al premiilor și în ceea ce privește amploarea competițiilor. Au fost două turnee pe care nu îl voi uita niciodată, de rang internațional din toate punctele de vedere.

NB: Care a fost cel mai mare break pe care l-ai făcut vreodată?

C.L: 48.

NB: La ce turnee ai participat în calitate de jucător?

C.L: Am fost prezent la turnee de anvergură în București, Craiova, Cluj, Arad, Baia Mare și Budapesta.

NB: Care sunt cele mai importante premii pe care le-ai obținut în cei 6 ani de când joci?

C.L: Cea mai mare realizare a mea în plan sportiv este și cea mai recentă. Mai exact, la finalul anului 2017 am ieșit pe primul loc la Campionatul Local de Snooker Black & White Oradea 2017.

NB: Ce a însemnat pentru tine să obții titlul de cel mai important jucător de snooker din Bihor?

C.L: Am fost extrem de emoționat și fericit când am primit trofeul de campion. Toată munca pe care am depus-o a fost cu folos și, în acel moment, am știut că sacrificiile nu sunt în zadar. Dar, acest titlu mă și responsabilizează. Trebuie să dovedesc, în continuare, că merit să mă clasez în top. Și voi munci chiar mai mult pentru acest lucru.

NB: Care crezi că sunt calitățile care te-au ajutat să devii campion local?

C.L: Eu fac totul cu dragoste, și din plăcere. Și cred că acest lucru se vede atunci când joc. De asemenea, apropiații îmi spun că dau dovadă de maximă concentrare. Parcă lumea se oprește în jurul meu când mă aflu într-o competiție. Mă predau cu totul jocului. Sunt ambițios, perseverent și muncitor.

NB: Cât de des te antrenezi înaintea unei competiții?

C.L: Obișnuiesc să mă antrenez de aproximativ 3 ori pe săptămână, câte 2 – 3 ore pe zi, în funcție de timpul liber. Și asta pentru că meseria mea nu are nici o legătură cu sportul. Înaintea unei competiții, antrenamentele sunt mai lungi și mai dese, iar ulterior unui turneu iau pauze scurte. Dar, exercițiul nu trebuie să lipsească.

NB: Unde au loc aceste antrenamente?

C.L: Antrenamentele au loc la Clubul de Snooker, Biliard și Darts Black & White Oradea.

NB: Cât este de costisitor să practici acest sport?

C.L: Este destul de costisitor. Ca jucător, ținuta cu care te prezinți la competiții trebuie să fie una adecvată. Tacul costă și el destul de mult, dar cele mai solicitante, din punct de vedere financiar, sunt deplasările în țară și străinătate la turnee. Totuși, satisfacția întrece problemele financiare.

NB: Ai fost spectator, luna aceasta, la Mastersul de la Londra. Cu ce gânduri te-ai întors după această experiență?

C.L: A fost o experință de poveste, un vis împlinit. Sper să o repet. M-am bucurat ca un copil să pot să îi urmăresc pe cei mai mari jucători de snooker din lume.

NB: Ce planuri ai, în ceea ce privește activitatea ta sportivă, pentru 2018?

C.L: În primul rând, îmi doresc să câștig Campionat Local de Snooker Black & White Oradea 2018 și să particip, cu succes, la cât mai multe turnee în țară și în străinătate.

Larisa Patricia Herlaș