Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea va concerta astăzi, începând cu ora 19.00, sub bagheta lui Romeo Rîmbu. Bihorenii vor asculta lucrări din repertoriul marelui compozitor al începutului epocii romantismului, Felix Mendelssohn Bartholdy.

Concertul de asăzi va fi deschis de uvertura Ruy Blas, op. 95, lucrare compusă în 1839, pentru a continua cu ,,Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor”, op. 64 şi simfonia a II-a ,,Lobgesang” în Si bemol major op. 52, una din cele mai frumoase creaţii ale literaturii violonistice. Dirijorul Romeo Rîmbu și solistul Nicolas Köeckert, la vioară, Gebe-Fügi Renáta – soprană, Valentina Pușcaș – soprană și Daniel Zah – tenor, sunt cei care vor plimba publicul spre orizonturi muzicale îndepărtate.

Colaboratori ai Filarmonicii

 

Violonist de origine germană, braziliană şi evreiască, Nicolas Köeckert s-a născut în 1979 la München, într-o cunoscută familie de muzicieni. Dezvoltând o strălucită carieră muzicală pe plan mondial, el a devenit cunoscut şi apreciat de public şi de specialişti datorită interpretărilor sale de o rară sensibilitate şi de o înaltă ţinută tehnică şi artistică.

Solista, Gebe-Fügi Renáta, născută la Cluj-Napoca, a absolvit Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” în anul 2012, secția vioară, apoi a obținut diploma de licență la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară. A urmărit cursurile de măiestrie ale lui Petr Zeifart (Oradea – România, Parma – Italia), Sophie Gent (Vannes – Franța), Bernhard Forck (Sund -Norvegia).

 

 

Valentina Pușcaș este studentă la Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea, secția Interpretare Muzicală – Canto la clasa Laviniei Cherecheș, în anul III. A participat la masterclass-ul realizat în cadrul Akademie fur Kuste Berlin susținut de Lavinia Cherecheș. În 2015 a câștigat premiul special la Concursul Național de Canto „Sigismund Toduță” și în 2016 premiul pentru Cel mai bun tânăr Interpret la Concursul Național al Liedului Românesc „Mariana Nicolesco”.

 

Tenorul Daniel Zah, a studiat cântul vocal urmând cursurile universitare şi de master la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara. A participat la cursurile de măiestrie ai unor renumiţi muzicieni precum Ludovic Spiess, Vladislav Piavko, David Crescenzi şi Renee Corenne.

 

 

Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostază solistică, se remarcă prin interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

 

Mădălina Venter