(video) După ce în luna aprilie a anului trecut a lansat programul de monitorizare a transportatorilor de persoane, conducerea Consiliului Județean Bihor a anunțat, joi, că din această săptămână, o aplicație mobilă furnizează călătorilor date privind mobilitatea mijlocelor de transport în comun. Mai exact, folosind sistemele Android sau IOS, oricine poate descărca aplicația busbihor și afla direct de pe telefonul mobil, stațiile, cursele, timpii de așteptare a mijloacelor de transport în comun.

VLAD GAJE, director, Autoritatea Județeană de Transport:

„Suntem singurul județ din România care are posibilitatea să ofere călătorului informații în timp real despre mobilitatea mijloacelor de transport în comun. Am vrut să facem un sistem de transport mai accesibil pentru cetățean astfel încât să renunțe la practica obișnuită de a utiliza transportul neautorizat, așa zișii pirați.


Călătorii vor avea ocazia să evalueze cursa pe care circulă și să facă inclusiv sugestii. Autoritatea Județeană de Transport va avea astfel o statistică mai exactă a activității pe care o desfășoară transportatorii.


PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor:

„Am reușit să transparentizăm integral transportul în comun pe raza județului Bihor. Poliția primește aceste date; tot atunci reprezentantul transportatorilor Bihor este mulțumit că propriile flote sunt monitorizate. Discutăm despre aducerea în consens, la un numitor comun, a 42 de firme de transport în comun din județ.


Potrivit Autorității Județene de Transport, pe raza județului operează 257 de vehicule, toate dotate cu echipamente GPS. Consiliul Județean Bihor a preluat cheltuielile cu achiziționarea, montarea și asigurarea mentenanței sistemelor GPS, sumă care se ridică la puțin peste 200 mii lei. Aplicația mobile care a fost lansată joi, a costat 52.400 lei și va putea furniza date în timp real, pe o perioadă de 24 luni. În județul Bihor, între 25 de mii și 30 de mii de persoane folosesc transportul în comun. Anul trecut, polițiștii au reținut 17 certificate de înmatriculare ale unor autovehicule folosite de transportatori neautorizați și au aplicat peste 500 de sancțiuni.