Teatrul Regina Maria a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, premiera națională de duminică a spectacolului ,,Sufocare (Jurnalul unui sinucigaș cronic)”, în regia Ovidiu Caița.

În premiera de duminică, 21 ianuarie, de la ora 19:00, publicul este așteptat chiar pe scena din Sala Mare, dar piesa se va juca, însă, cu casa închisă, deoarece numărul de locuri, limitat la 80, este ocupat în întregime și nu există posibilitatea de a se suplimenta. De asemenea, și pentru următoarele două reprezentații, care au fost puse în vânzare odată cu publicarea programului lunii ianuarie, toate locurile sunt rezervate. Astfel, cei care doresc să vadă spectacolul și nu au reușit încă să achiziționeze bilete, au posibilitatea să aleagă una dintre reprezentațiile programate în data de 6 și 7 februarie. ,,Spectacolul se încadrează într-un proiect de promovare al tinerilor regizori, așa cum este și dnul Caița”, a declarat, încă de la începutul întâlnirii cu presa, directorul Daniel Vulcu. Acesta a fost foarte jovial și chiar a glumit cu jurnaliștii, spunând că ,,Spectacolul ar fi trebuit să se țină la Filarmonică”, aceasta fiind o aluzie la ultima conferință de presă, la care s-a contrat cu actorul Țugulea pe seama locației în care se va desfășura spectacolului din 24 ianuarie.

Autorul piesei „Sufocare”, Chuck Palahniuk, este un jurnalist și romancier american, cunoscut mai ales pentru romanul „Fight Club”, a cărui ecranizare a avut un succes răsunător. Fiind specializat în crearea de anti-eroi (schizofrenici, escroci, mizantropi, persoane care suferă de un comportament sexual deviant, dependenți de droguri, cinici etc.), autorul modelează personajul principal al romanului „Sufocare” după același șablon. ,,Îl avem astfel pe Victor Mancini, dependent de sex, care devine un escroc ingenios când se vede nevoit să câștige mai mulți bani pentru a o putea întreține pe mama sa bolnavă care se află într-un sanatoriu”, ne dezvăluie secretarul literar al teatrului. Textul original este tradus în limba română de Mihai Chirilov, iar dramatizarea este realizată de regizorul Ovidiu Caița, care s-a declarat fan al autorului datorită ,,felului în care acesta se raportează la lumea prin care el se perindă”. Subtitlul „Jurnalul unui sinucigaș cronic” este inspirat dintr-un editorial scris de Chuck Palahniuk: „Trăiește ca și cum ai muri”, care a a avut un impact puternic în rândurile cititorilor. Direcția de scenă a spectacolului îi aparține tot regizorului sătmărean, care nu se află pentru prima oară în Oradea, reușind deja să capteze atenția publicului local cu cele două spectacole montate pe scena Teatrului Regina Maria: „Biloxi Blues” (2011) și „Seara de ajun” (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO). Decorul spectacolului este realizat de scenografa orădeancă Oana Cernea, care se întâlnește din nou cu regizorul Ovidiu Caița în aceasă formulă după ce au lucrat împreună la montarea spectacolului „Seara de ajun”.

Distribuție numeroasă

Echipa este completată de Andrei Raicu, căruia îi aparține sound designul și muzica originală, și care se află la prima colaborare cu Teatrul Regin Maria, și de Lucian Moga, căruia îi aprține partea de light design. Distribuția este una consistentă, compusă din actorii: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tămășanu, Georgia Căprărin, Denisa Vlad, Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Pavel Sîrghi, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Șerban Borda, Sorin Ionescu, Ciprian Ciuciu. Cei care vor intra în pielea personajelor principale au fost, de altfel, prezenți și la conferința de presă. Dintre aceștia, Corina Cernea s-a declarat absolut cucerită de personajul pe care îl interpretează. ,,Nu m-am mai întâlnit cu un astfel de personaj. Are o revoltă în ea pe care o simt și eu”, s-a destăinuit artista.

Ramona Gabriela Nemeș a atras atenția asupra faptului că spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani, iar biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului. Ele pot fi achiziţionate, însă, şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș