Joi, de la ora 19, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic de excepție. Pentru prima oră în ultimii 15 ani, se va interpreta concertul pentru violoncel și orchestră de Elgar.

,,Consider că evenimentul săptămânii este prezentarea la Oradea, a concertului pentru violoncel și orchestră de Elgar, care în ultimii 15 ani nu a fost interpretat la Oradea. De mai multă vreme am această intenție de a cuprinde în programul Filarmonicii acest concert de violoncel, dar din motive obiective acest lucru s-a amânat”, a spus Vasile Foica, director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea.

Dobszay Péter, dirijorul cu care va colabora instituția de cultură pentru concertul din 18 ianuarie, este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din Ungaria. În prezent conduce Orchestra Simfonică din Szolnok, dar este și prim organist la Sinagoga de pe strada Dohány și la Parohia „Gazdagréti Szent Angyalok”. A susținut concerte în Japonia, Israel, Germania, Elveția, Cehia, România, Austria și Macedonia și a dirijat la Palatul Artelor și la Academia de Muzică din Budapesta, precum și la Centrul Kodály din Pécs. A studiat la Universitatea de Muzică „Liszt Ferenc”, sub îndrumarea profesorilor Fassang László, Pálúr János și Ruppert István, și s-a perfecţionat sub bagheta lui Hamar Zsolt, Ligeti András, Gál Tamás și Medveczky Ádám. Cel de-al doilea artist colaborator, Petrus Bölöni Áron s-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani în cadrul Liceului de Artă din Oradea, cu profesoara Marcu Sikes Ágnes. Și-a continuat studiile muzicale la Gimnaziul de Muzică ”Szent István” și la Conservatorul ”Bartók Béla” din Budapesta, unde a studiat sub îndrumarea lui Puskás Zsolt, violoncelist al Orchestrei Radio. A participat la cursuri susţinute de maeștri Perényi Miklós, Mező László, Koó Tamás, Mérei Tamás, Banda Pál, Kertész György, Kertész Ottó, Déri György, Jonathan Cohen, Friedrich Gauwerky, Varga Tamás, Steven Isserlis, Dmitry Ferschtman. Încă din această perioadă a devenit membru al Orchestrei Filarmonicii din Zugló (Budapesta).

Urmează, un concert la vioară

Joi, 25 ianuarie, de la ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók”, va găzdui concertul Medalion Mendelssohn, dirijat de Romeo Rîmbu. Soliști vor fi Nicolas Kőeckert (vioară), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Valentina Pușcaș (soprană), Daniel Zah (tenor). Programul concertului va cuprinde lucrări celebre de Mendelssohn-Bartholdy.

Mădălina Venter