,,Eminescu 168″ este titlul sub care Primăria Municipiului Beiuș, Casa de Cultură ,,Ioan Ciordaș” și Biblioteca Municipală ,,Constantin Pavel” au aniversat, luni, 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, locuitorii din Beiuș au putut să asiste la un recital de muzică și poezie, în interpretarea actorului Richard Balint și a soliștilor vocali Florina și Florin Mariș-Hinsu, precum și a lui David Vlad. Aceștia au fost acompaniați la pian de Valentin Lazăr. Momentul a fost întregit de elevii de la școlile beiușene, care au recitat din opera poetului, după ce dna. prof. Popa Veronica a făcut o scurtă prezentare a geniului eminescian. Toți cei prezenți au profitat de oportunitate pentru a studia expoziția de documente realizată cu această ocazie și, în final, s-au depus flori la bustul poetului, amplasat în parcul ce-i poartă numele. ,,Căutându-l pe Eminescu, l-am regăsit mereu în doruri, în liniști, în patimi… în negrul din noapte, în albul din zi”, a declarat moderatorul evenimentului, Anca Banda, referent la Casa de Cultură,,Ioan Ciordaș”.

Ziua lui Eminescu, prilej de sărbătoare și în Marghita

Casa de Cultură Marghita, în colaborare cu Primăria Municipiului Marghita, Colegiul Național ,,Octavian Goga”, Colegiul Tehnologic ,,Horea”, Biserica Ortodoxă Română și Asociația Culturală ,,Avram Iancu” au marcat, de asemenea, 168 de ani de la nașterea celui mai important poet al României, Mihai Eminescu. Activitatea coordonată de dna Demeter Veronica, directorul Casei de Cultură al Municipiului, s-a desfășurat la bustul poetului, amplasat în parcul din centrul orașului. Acolo au fost depuse coroane de flori, au fost rostite alocuțiuni și s-a făcut o slujbă de pomenire. De asemenea, s-au recitat versuri din opera poetului. Moment de o înaltă emoție a fost dăruit de către fostul șef al armatei din Marghita, dnul Pop Dionisie, pensionat, care a citit o poezie scrisă chiar de dânsul pentru această ocazie. ,,Pentru copiii și tinerii participanți, acest eveniment a trezit spiritul liric și emoția poeziei românești. Este important ca generația tânără să nu uite valorile care ne-au ghidat parcursul cultural”, a spus, pentru NewsBihor, Demeter Veronica.

Larisa Patricia Herlaș