Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” reprezintă popasul ideal pentru orice cititor care urmărește să își lase simțurile să plutească în lumea fanteziei sau pentru cei care doresc să dezlege tainele cunoașterii. În această călătorie, printre rafturile cu cărți, ne-a însoțit chiar Ligia – Antonia Mirișan, directorul bibliotecii județene din Bihor.

NewsBihor: Aparent, bibliotecile nu mai reprezintă, de mult, o destinație atractivă. Cum stau lucrurile, de fapt, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai”?

Ligia Mirișan: E bine spus ,,aparent” deoarece, în ceea ce privește Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, lucrurile stau diferit atunci când vorbim despre interesul pentru carte, și nu numai. Spațiul pe care îl punem la dispoziția publicului, cărțile, activitățile diverse și, nu în ultimul rând, bibliotecarii care deservesc cititorii, reprezintă tot atâtea motive pentru a veni la noi cu încredere și cu bucuria de a beneficia de servicii avizate în domeniu.

NB: Cum se împacă evoluția tehnologiei cu plăcerea de a răsfoi o carte?

L.M: Plăcerea de a răsfoi o carte nu o poate înlocui nimeni și nimic. În timp, cartea s-a dovedit a fi cel mai statornic și fidel ambasador de cultură și cunoaștere. Omul a căutat cartea mereu, iar și iar, știind că în paginile ei va gasi răspunsurile căutate. Așadar, evoluția tehnologică nu poate întrerupe această tradiție chiar dacă, aparent, pare a fi câștigat teren.

NB: Ce face Biblioteca pentru a-i atrage și fideliza pe tineri?

L.M: Atracția tinerilor față de Bibliotecă este vădită. Fiecare zi reprezintă o nouă provocare pentru noi deoarece cititorii vin cu încrederea că aici vor găsi acel spațiu în care pot studia în liniște, în condiții excepționale, dar și datorită activităților care îi vizează, în principal. Cluburile de lectură, Povestea de la ora 5, Cineclubul Marienbad, Clubul SYNESTHESIA, activitățile din cadrul EDUBIZ, care îi familiarizează cu lumea afacerilor, posibilitatea de a realiza și de a vizita expoziții, lansările de carte sau simpozioanele pe diverse teme de interes sunt numai câteva dintre cele mai frecventate activități cu impact în rândul tinerilor. Și, evident, să nu uităm relația cu românii din Ungaria, cu Consulatele din Szeged, din Gyula, cu Institutul Cultural Român, cu Biserica din Apateu, toate realizate sub semnul cărții, dar și al nevoii de a împărtăși valori culturale în spațiul Euroregional românilor din Ungaria.

NB: Care sunt cele mai căutate cărți de către bihoreni?

L.M: Am reușit, în ultima perioadă, să achiziționăm cărți care să răspundă tuturor nevoilor, începând cu beletristică și terminând cu carte de specialitate din cele mai diverse domenii, dar și având grijă ca micii cititori să nu rămână fără cele mai noi apariții. Deci, putem spune că cititorii bihoreni găsesc la noi tot ceea ce îi interesează, chiar dacă apelăm, uneori, la schimbul interbibliotecar. Evident, un mare interes îl reprezintă cartea veche, dar și presa veche și de actualitate, deoarece informația este esențială într-o lume dominată de nevoia de cunoaștere. Cărți noi, solicitate de bihoreni sunt „Corecții” de Jonathan Franzen, cărțile Annei Gavalda, „Psihologie școlară”, ,,Biblia pierdutăde Igor Bergler, „Calea spre succes” de Napoleon Hill, , „Inteligență emoționalăde Daniel Goleman, , „Bărbații sunt de pe Marte. Femeile sunt de pe Venus” de John Gray, și lista ar putea continua.

NB: Ce titluri prestigioase/valoroase găzduiește Biblioteca?

L.M: Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” are în colecțiile speciale un număr de peste 120.000 de cărți, iar carte veche, peste 3.500. Printre ele, 4 incunabule, Defensorium Curatorum (1461), Cazania lui Varlaam, Biblia de la Blaj (1795), Noul Testament de la Bălgrad și Elementa linguae daco – romanae sive valachiceae. În ceea ce privește cartea uzuală, există o preocupare susținută pentru a actualiza și gestiona permanent baza de date referitoare la colecțiile de bibliotecă, respectiv la catalogul on-line al Bibliotecii, prin sporirea numărului de înregistrări bibliografice de carte curentă, carte veche și înregistrări bibliografice. Subliniez importanța introducerii noului soft de bibliotecă, Tinread, care eficientizează actvitatea noastră sub multiple aspecte.

NB: Dintre toate secțiile/birourile instituției, care este cea mai ,,populară”?

L.M: Toate sunt ,,populare”! Fiecare secție își are specificul ei, răspunde nevoilor de informare și documentare în domeniu, întrucât oferim servicii în conformitate cu cerințele publicului!

NB: Ce evenimente își fac loc în calendarul Bibliotecii ,,Gheorghe Șincai”, în anul 2018?

L.M: Anul 2018 este unul al marilor provocări, al Centenarului Unirii, iar acțiunile noastre se vor circumscrie, în mare măsură, acestui mare moment aniversar. Evident, vom continua activitățile specifice, iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” va aduce în prim planul vieții culturale posibilitatea dialogului cu autori de prestigiu ai culturii române, în cadrul manifestărilor culturale în domeniu. De asemenea, ca spațiu cultural cu valențe multiple, se va crea un cadru propice dezbaterilor și dialogului constructiv, în cercuri ce abordeaza cele mai diverse teme și, în egală măsură, vor fi și vizionări de film, audiții muzicale, expoziții de artă. Totul se va petrece într-un ambient aparte și se va beneficia de confortul intelectual al bibliotecarilor și al personalului de specialitate. Acțiuni precum Ziua Culturii Române, Ziua Porților deschise sau Școala altfel vor continua să fie prezente în programul activităților devenite tradiționale pentru Bibliotecă.

NB: Cum le promovați, pentru ca cititorii să nu le rateze?

L.M: Promovarea este esențială atunci când știi că ceea ce faci este fundamental pentru comunitate. În acest sens, există un Birou de PR, care se ocupă de acest domeniu. Semnalăm pe site-ul instituției, pe Facebook, pe blogul instituției și în mass – media toate acțiunile noastre, astfel încât publicul să fie informat în timp util despre existența acestora.

NB: Ce calități ar trebui să definească un bibliotecar?

L.M: Profesionalismul, cultura, cunoștințele IT, empatia, solicitudinea și, evident, amabilitatea sunt calități indispensabile unui bibliotecar modern.

NB: Ce fel de cititor este Ligia Mirișan?

L.M: Sunt un cititor „înrăit”! Pentru mine, CARTEA reprezintă rațiunea de a fi, bucuria de a mă regăsi, iar și iar, în lumea mirifică a scrierilor.

NB: Care sunt titlurile care v-au marcat parcursul literar?

L.M: M-au marcat scriitori, nu numai titluri. Vorbesc despre M. Eminescu, I.L.Caragiale, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Ionel Teodoreanu, Marin Preda, Octavian Paler, Augustin Buzura, Constantin Chiriță, Nichita Stănescu, Ch. Baudelaire, Paul Verlaine,W. Shakespeare, A. de Saint-Exupery, Francoise Sagan, Gabriel Garcia Marquez și mulți, mulți alții.

NB: Ce pesonaj, dintre cele pe care le-ați descoperit până acum, vă reprezintă cel mai bine?

L.M: Nu există un personaj aparte, eu le iubesc pe toate, pe toate le port în sufletul meu.

NB: Cum ați putea să descrieți, în 3 cuvinte, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai”?

L.M: Cuvintele de pe frontispiciul Bibliotecii din Teba: „Medicină pentru suflet”.

Larisa Patricia Herlaș