Joi, vineri și sâmbătă, de la ora 19.00 în Sala de concerte „Enescu-Bartók” este programat tradiționalul concert de Anul Nou al Filarmonicii de Stat.

Prima parte a programului va cuprinde lucrări din creația compozitorului Johann Strauss, Josef Strauss, și pasaje din opereta ,,Văduva veselă” de F. Lehár. În partea a doua a tradiționalului spectacol de Anul Nou se va face o incursiune în minunat lume a operei. Dirijorul Shinya Ozaki a selectat câteva arii celebre, creații de operă italiană respectiv franceză. Melomanii sunt invitați la programul din care nu vor lipsi lucrări în primă audiție, dar și ,,The Wren polka”, semnată de E. Damaré. Invitați ai ediției din acest an vor fi maestrul dirijor Shinya Ozaki, soprana Diana Țugui și solista Nagy Eva, care va interpreta la piccolo lucrarea lui Damaré.

Invitați de renume

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au aflat Seiji Ozawa şi Jean Fournet. În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat al Toho Gakuen School of Music devenind conducătorul orchestrei acesteia. Cariera sa de dirijor a început la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, soprana Diana Ţugui este adeptă a deschiderii în artă, manifestându plurivalenţă prin abordarea mai multor genuri muzicale. În afara fascinaţiei pe care o are pentru repertoriul de operă şi operetă, reușind să interpreteze cel puţin 20 de eroine principale printre care Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Gretel, Diana Ţugui abordează și repertoriul de lied sau cele mai cunoscute şi dificile partituri vocal-simfonice.

Nagy Éva a început studiul flautului în 1995 la Liceul de Arte „Palló Imre”. În 2005 câștigă marele premiu și premiul special Ilarion Ionescu-Galați al Concursului Național de Flaut din Ploiești. În 2006 începe studiul instrumentului piccolo la cursurile de masterat. Din 2007 este artist instrumentist flaut și piccolo-solo al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. În calitate de solistă a realizat numeroase concerte în țară și în USA (2015) și a participat la diferite festivaluri, „George Enescu” București, „Harmonia Cordis” Târgu-Mureș și „Toamna Muzicală” Cluj-Napoca. Colaborează permanent cu Orchestra Filarmonicii din ținutul secuiesc.

Următorul concert simfonic

Joi, 18 ianuarie 2018, ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók” va găzdui un concert simfonic dirijat de Dobszay Péter, solist Petrus Bölöni Áron – violoncel. Programul concertului va cuprinde lucrări celebre de Beethoven și Elgar.

Mădălina Venter