Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor organizează luni, 15 ianuarie, de la ora 12.00, în Amfiteatrul instituției, evenimentul special „Augustin Buzura, in memoriam”, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Cei care vor participa, la începutul săptămânii viitoare, la eveniment, sunt Angela Martin – traducătoare, eseistă și redactor-șef al revistei „Cultura”, prof. univ. dr. Ion Simuț, prof. univ. dr. Florin Cioban și prof. Ligia Antonia Mirișan, amfitrion. Biroul de Relații Publice al bibliotecii a anunțat că, pe aceeași temă și cu aceeași ocazie, va putea fi vizionată o expoziție de presă literară, organizată la parterul Sediului central.

,,Cultura română stă sub semnul suveran al lui Mihai Eminescu, iar Augustin Buzura este, poate, cel mai reprezentativ scriitor contemporan. Faptul că în acest an ar fi împlinit 80 ani este semnificativ pentru cultura română, dar și pentru noi, cititorii operei sale. Ediția completă a operelor lui Buzura este un prilej de a lansa Anul Buzura la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Bihor, în prezența Angelei Martin, coordonatoarea colecției de ediții definitive, dar și a unor specialiști de marcă, precum profesorii universitari Ion Simuț și Florin Cioban. Marcăm, astfel, Ziua Culturii Naționale, prin reprezentanți semnificativi ai literaturii și culturii române”, a declarat, pentru NewsBihor, Ligia Mirișan, manager al Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” Bihor.

Începând cu data de 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezentând data nașterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889).

Larisa Patricia Herlaș