În cursul zilei de luni, a avut loc ultima întrevedere pentru definitivarea documentației aferente proiectului strategic pe culturală, din cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Consiliul Județean Bihor urmează să fie partener al liderului de proiect, anume municipiul Debrețin.

,,Părțile au inventariat toate actele necesare cererii de finanțare care urmează să fie depusă, conform planificării, până pe data de 15 ianuarie 2018. Practic, după întrevederea de astăzi, sunt îndeplinite toate condițiile necesare pentru redactarea celor două materiale ale ședinței extraordinare de Consiliu Județean Bihor de joi, 11 ianuarie 2018”, a declarat Adrian Simon, purtător de cuvânt la CJ Bihor.

Primul dintre proiecte, ,,Incubator Cultural Româno – Maghiar pentru Arte Interpretative”, are un buget de 7,435 milioane Euro, iar partenerul bihorean al Primăriei Debrețin și al Teatrului Csokonai din Debrețin este Teatrul Szigligeti. ,,Aceasta din urmă ar beneficia de reconstrucția și modernizarea scenei, bugetul estimat fiind de 970.393 Euro”, a mai precizat Simon. Celălalt proiect, intitulat ,,Centru Educațional Transfrontalier Româno – Maghiar pentru Conservarea Patrimoniului Cultural și Natural”, are un buget de aproape 10 milioane Euro. În cadrul acestuia, alături de Primăria Debrețin și Teatrul Csokonai, din Bihor urmează a se alătura, în calitate de parteneri, două instituții culturale: Muzeul Țării Crișurilor, care va efectua investiții pentru secțiile de Artă și Etnografie, și revista culturală Várad, care urmează să realizeze un Centru cultural multifuncțional.

La întâlnirea din prima zi a săptămânii au luat parte, din cadrul Consiliului Județean Bihor, președintele Pásztor Sándor, împreună cu Szabó József, administrator public. Lor li s-au alăturat directorii instituțiilor subordonate, ca parteneri, iar liderii de proiect din județul Hajdú-Bihar au fost reprezentați de Dr. Papp Csaba, consilier local, și de către consultantul Komádi Mónika.

Larisa Patricia Herlaș