Serviciul Județean Salvamont avertizează turiștii că peste 35 de metri cablu de oțel au fost furați de pe traseele via ferrata Peretele Zânelor și Casa Zmeului, din regiunea Vadu Crișului. În cazul în care abordează traseele, turiștii sunf sfătuiți să se echipeze corespunzător.

Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Salvamont Bihor, furtul a fost descoperit, joi, de salvatorul montan aflat în zona Vadu Crișului. „Lipsesc peste 35 metri cablu metalic împreună cu amaraje și piulițe. La intrarea în traseul via ferrata Peretele Zânelor a furat o bucată de 15 metri cablu de oțel, a distrusă atât intrarea cât și ieșirea din traseu, ceea ce îl face impracticabil, susține Pintér István, coordonatorul Salvamont Bihor. Reprezentanții Salvamont spun că nu este pentru prima dată când cablul de pe traseele montane este furat. „În primăvara acestui an, a fost furat cablul de oțel de la intrarea pe traseu. În zona Șuncuiuș până la peșteră, a dispărut, de asemenea, cablul de oțel; toate au fost înlocuite. Traseele de via ferrata sunt abordate de grupuri de turiști. Doar în această săptămână au fost două grupuri, spune Pintér István.

Au „atacat” și Casa Zmeului

Hoții au furat 15 metri cablu și de pe traseul Casa Zmeului. Astfel, ultima porțiune nu mai poate fi parcursă în siguranță. În aceste condiții, salvamontiștii îi sfătuiesc pe montaniarzi să NU abordeze traseele până acestea nu vor fi refăcute. În cazul în care optează, totuși, pentru astfel de drumeții să se echipeze corespunzător pentru a asigura zona. „ Imediat ce ați ajuns la finalul zonei cu cablu, continuați traseul spre dreapta, urmați poteca paralel cu stâncile și panourile din zonă. După ce ați ieșit din traseu nu vă apropiați de marginea versantului există pericol de cădere, se arată în anunțul făcut de reprezentanții Salvamont Bihor.

Diana Vereș