Lioara Ciugudean este cel mai vocal promotor al unui stil de viață sănătos din județul Bihor. Partenera mai multor săli de fitness, cofetării, cafenele și magazine naturiste, Lioara a elaborat și meniuri hipocalorice pentru mai multe restaurante din Oradea.

NewsBihor: În această perioadă a sărbătorilor, oamenii nu de puține ori fac excese culinare. Ce le recomanzi pentru a-și păstra greutatea?

Lioara Ciugudean: Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă minunată din viața noastră, cu multă fericire, zâmbete și căldură din partea celor dragi. Din păcate, observăm, în fiecare an, că în incinta spațiilor comerciale foarte multă lume se înghesuie la zona de mâncare. Cărucioarele sunt pline și abundente în alimente grele. Una dintre probleme este, de altfel, aceea că se consumă prea multă carne prăjită. Din păcate, românii consideră Crăciunul o perioadă propice excesului culinar.

NB: Cum ar trebui să arate un meniu de sărbători?

L.C: Clienților mei le recomand să mănânce din toate, dar să își împartă felurile principale la mese diferite. De exemplu: mic dejun – cozonac; pranz – aperitiv și friptura cu garnitura; cina – ciorbă de legume cu carne de porc/sarmale 4,5 buc. maxim. Dacă reușim să respectăm consumul de lichide, consumul de fructe dimineața, orarul meselor și facem și puțină mișcare, după sărbătorile de iarnă rămânem cu același număr de kilograme.

NB: Cât este de dificil să ai un stil de viață sănătos în condițiile unui ritm de trai alert?

L.C: Stresul și lipsa timpul reprezintă cele mai mari provocări. Este greu atâta timp cât nu reușești să te organizezi. Toți ne dorim să arătăm bine, să mâncăm sănătos, dar dificultatea rezidă în gestionarea timpului. Tocmai de aceea, dacă iei masa principală, prânzul, în oraș, trebuie să optezi pentru localuri unde există mâncare sănătoasă, din ingrediente naturale, și care respectă principiile nutriționale (combinațiile alimentare).

NB: De unde le recomanzi bihorenilor să își cumpere produsele pentru gătit?

L.C: Tuturor bihorenilor le recomand să se aprovizioneze din zona de piață, de la producătorii locali. Putem să ne achiziționăm alimentele și din spațiile comerciale, atâta timp cât verificăm produsele și eticheta nutrițională. Zona de magazine naturiste (plafare) este ideală pentru cumpărarea de uleiuri organice, semințe, ceaiuri, mirodenii și fructe uscate.

NB: Ce modalitate de a face sport este potrivită persoanelor sedentare?

L.C: Da, sportul este, din nou, o altă problemă a noastră. Eu recomand sportul clasic: mersul pe jos. Pare ciudat, dar este cea mai ușoară și la îndemână modalitate.

NB: Cum ai descoperit pasiunea pentru nutriție și sport?

L.C: Pasiunea mea a venit ca o necesitate, din cauza problemelor de greutate pe care le-am avut. Prima dată am început cu sportul. Zilnic. Am slăbit foarte mult, cam 15 kg. O perioadă mi-am menținut silueta mâncând la fel ca atunci când am fost plinuță. Însă, apoi, am început să mă îngraș, zilnic, făcând sport. Atunci mi-am dat seama că trebuie să lucrez la alimentație. Am citit și am tot citit despre nutriție până când pasiunea mea s-a transformat în ceea ce fac azi: ajut oamenii să descopere și să iubească mâncarea sănătoasă.

NB: Realizezi programe personalizate pentru a ajuta oamenii să își schimbe modul de viață. Care este cea mai spectaculoasă transformare la care ai contribuit?

L.C: Dragostea pentru un stil de viață sănătos crește mereu atunci când văd transformările clienților. Una din cele mai mari realizari ale mele o reprezintă performanța unei cliente, acum 3 ani, care a reușit să slăbească peste 30 de kilograme, și își menține greutatea până azi. Toate acestea având în vedere că doamna era în fiecare zi din saptămână în alt oraș. Avea probleme de sănătate, lua 6 medicamente pe zi și, dacă nu slăbea, era nevoită să sufere o intervenție chirurgicală. A avut foarte multă ambiție, își pregătea în weekend mâncarea pentru toată săptămâna, deși îi era foarte greu. A fost și va rămâne un caz de mândrie și fericire pentru mine.

NB: Cât este de costisitor să ai o siluetă de invidiat?

L.C: Nu este deloc costisitor. Pentru că nu trebuie să mâncăm cantitativ mult, ci calitativ.

NB: Unde te pot găsi cei care își doresc consultanță în nutriție și sport, sau care vor să guste din preparatele sănătoase gătite chiar de tine?

L.C: Avem un concept integrat, o locație cu mâncare sănătoasă și delicioasă: Bistro@Din Grădina, str. Republicii nr 25.

Larisa Patricia Herlaș