Începând cu data de 1 ianuarie 2018, Banca Naţională a României va lansa în circulație bancnote și monede cu noua stemă a țării.

,,Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleași cu cele ale bancnotelor și monedelor aflate în circulație”, a transmis BNR într-un comunicat de presă. Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulație în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare, și vor circula în paralel cu cele existente în prezent. ,,Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de 1 ianuarie 2018”, se mai precizează în comunicat.

Cum s-a schimbat stema

Stema României s-a modificat odată ce coroana de pe capul acvilei de aur a revenit în însemnele oficiale. ,,Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea promulgată de șeful statului în 2016. Coroana de oţel de pe capul acvilei simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa, obţinută prin jertfă şi lupta străbunilor noştri.

Toate autorităţile publice trebuie să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018, potrivit legii.

Larisa Patricia Herlaș