Municipiul Beiuș a îmbrăcat, miercuri, straie de sărbătoare, pentru a întâmpina așa cum se cuvine Nașterea Domnului. Aleile parcului din centrul orașului au prins, parcă, viață odată cu deschiderea primei ediții a Târgului de Crăciun.

Ioan Mang, vicepreședintele Consiliul Județean:

,,Este important ca în municipiul Beiuș să avem un târg de Crăciun pentru că este o sărbătoare foarte mare, pe care o avem cu toții, și pentru că municipiul Beiuș merită un astfel de eveniment și o astfel de locație. Merită să existe un loc în care oamenii, în prag de sărbători, să vină, să facă ultimele cumpărături, ultimele cadouri, să se simtă bine. Eu cred că, repet, Țara Beiușului merită un astfel de eveniment care să devină tradițional, să fie în fiecare an, și, de asemenea, vedeți și lumea care este aici, atmosfera, care este excepțională.


Un decor de poveste, cu miros de cozonaci, vin fiert și decorațiuni de Crăciun a fost asigurat de către Consiliul Județean Bihor, prin Fundația Euroregiunea ,,Bihor – Hajdu-Bihar”, al cărei director este Bogdan Hossu.


,,Consiliul Județean Bihor, prin Fundația Euroregiunea ,,Bihor – Hajdu-Bihar”, a achiziționat căsuțele pentru târg și am sprijinit prin tot ceea ce puteam noi: consultanță, financiar, în desfășurarea acestui eveniment.


Întrebat cum au primit locuitorii municipiului Beiuș vestea că vor avea parte, începând din anul acesta, de un Târg de Crăciun, primarul Petru Mlendea a răspuns:

,,Eu cred că destul de bine după câți s-au adunat, și mai ales copii. Mă bucură faptul că prinde atât la tineri, cât și la oamenii mai în vârstă care, din curiozitate, vin să vadă un eveniment din care noi vrem, în timp, să facem o tradiție. Poate că la Beiuș noi am ridicat ștacheta un pic cam sus anul acesta, dar vom încerca să ținem ritmul. De ce am zis că am ridicat ștacheta, pentru că l-am adus pe maestrul Dorel Vișan, pe maestrul Caramitru, pe Ștefan Ignat, pe Mânzat de la Cluj, Darsenio, am avut un festival al filmului, câteva spectacole de teatru”. Eu sper ca și acest eveniment să prindă, să îl multiplicăm de la anul, învățăm, mulțumim Consiliului Județean pentru ajutorul pe care ni l-a dat, anul viitor sper să fim și noi mai pregătiți, din punct de vedere material și al dotării mă refer, și, mai observând din observațiile unora, din experiența altora, să-i dăm amploare și să fie cât mai plăcut, să luminăm un pic sărbătorile de iarnă ale concetățenilor noștri”.


Cei prezenți și-au încălzit sufletele cu colinde cântate de artiști locali mai mici sau mai mari, îmbrăcați în port tradițional.


Anca Banda, referent Casa de cultură ,,Ioan Ciordaș” Beiuș:

,,Pe parcursul zilelor de târg ne-au călcat pragul Beiușului zeci de colindători din Ansamblul ,,Codrenii Bihorului” din Roșia, din Ansamblul ,,Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură ,,Ioan Ciordașdin Beiuș, Ansamblul ,,Zestrea Bihorenilor”, colindători de la școlile din Beiuș și din zona Beiușului, chiar și de la școala din Drăgănești am avut colindători, colindători individuali, soliști consacrați, Dani și Anca, Florina și Florin Mariș Hinsu. Ne-au fost alături și beiuștencele noastre, Mariana și Simona Tomele, Daniela Rada. Am avut mari bucurii în cadrul acestor zile, am reînviat tradiții, obiceiuri de mult uitate, și am trăit zile și momente extraordinare de sărbătoare.


Târgul de Crăciun de la Beiuș își lasă deschise porțile până duminică, în seara de Ajun. Astfel, cei care doresc să îi calce pragul, sunt așteptați în fiecare zi, între orele 17 și 20, cu produse de sezon, expoziții și momente artistice.