În perioadele cu zile libere de Crăciun (între 23 şi 26 decembrie) şi Anul Nou (între 30.12.2017 şi 2.01.2018), asistenţa medicală şi farmaceutică din judeţul Bihor va fi asigurată de unităţi cu program de activitate permanent.

Conform Direcției de Sănătate Publică a județului Bihor, personalul medical din centrele de permanenţă acordă asistenţa medicală de urgenţă persoanelor care se deplasează la sediu. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi/sau SMURD pot fi solicitate, pentru urgenţe medico-chirurgicale, gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Ambulanţa Pelican poate fi solicitată la numărul de telefon 0259-962, și va deservi cazurile urgente şi în zilele menţionate. Structurile de primiri urgenţe (camerele de gardă, compartimente şi unităţi de primiri urgenţe) din cadrul spitalelor publice au o activitate permanentă, în conformitate cu planificarea medicilor în cadrul turelor de gardă. Iar asistenţa de urgenţă pentru medicină dentară este asigurată de Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea. În această locaţie este furnizată permanent şi în mod gratuit asistenţa stomatologică de urgenţă pentru cetăţenii cu probleme dentare.

Farmaciile cu program de lucru non-stop sunt FARMIMPEX (Oradea, Republicii 26), FONTANA (Oradea-str. Transilvaniei nr.6. bl.U1), FARMA IMPEX (Beiuş, str. Horea nr.26), MEDIFARM (Oradea, str.Ialomitei, nr.1, Bl.AN3) și SUFLET FARM (Oradea, str. Tudor Vladimirescu nr.4). Laboratorul de Medicină Legală desfăşoară, în schimb, o activitate permanentă, medicii legişti asigurând prin rotaţie activitatea de teren şi consultaţiile pentru eliberarea de certificate, pentru toate problemele specifice (determinare alcoolemie, viol, tâlhării etc).

Serviciul de Permanenţă al D.S.P. Bihor va avea activitate de permanenţă în perioadele menţionate, zilnic, între orele 9 şi 17. Pentru probleme deosebite legate de sănătatea publică cetăţenii se vor putea adresa la serviciul de permanenţă.

Recomandări pentru menţinerea sănătăţii în perioadele sărbătorilor de iarnă

Din experienţa perioadelor de sărbători din anii anteriori, DSP Bihor face mai multe recomandări populaţiei. În primul rând, este obligatorie achiziţionarea de produse alimentare de origine animală din locuri şi spaţii autorizate pentru comercializare, pentru a se înlătura riscul consumului alimentelor infestate ce pot produce toxiinfecţii alimentare. De asemenea, să evite consumul excesiv de alimente şi alcool, cauzatoare de colici biliare şi renale, boli cardiovasculare, ulcere gastro-duodenale și altele. Carnea de porc, tradiţională în această perioadă, poate determina afectarea stării de sănătate dacă este consumată în exces şi/sau dacă este preparată necorespunzător (insuficient tratată termic, conţinut ridicat de grăsime etc.). Prăjiturile şi cozonacul, deoarece au un conţinut ridicat de glucide, reprezintă un risc major pentru persoanele care au diabet zaharat sau predispoziţie la diabet zaharat, de aceea trebuie consumate cu moderaţie.

,,În situaţia în care starea generală este alterată recomandăm adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat”, a transmis dr. Rahotă Daniela, director executiv.

Centre de permanenţă ale medicilor de familie (CP) sunt următoarele:

Centre-de-permanenţă-al-medicilor-de-familie (1)

Larisa Patricia Herlaș