Pásztor Sándor și Ioan Mang au prezentat, la conferința de presă de marți, lista cu proiectele semnate de Consiliul Județean Bihor în 2017, dar și planurile pe care le are instituția pentru anul viitor.

Conducerea Consiliului Județean Bihor a întâmpinat jurnaliștii veniți la conferința de presă cu un grup numeros de colindători, format din elevii de la Școala Gimnazială nr. 11. Proaspăt sosiți din București, cei doi președinți au trecut în revistă realizările pe care le-a adunat legislativul județean pe parcursul anului 2017 și au prezentat două noi proiecte care au fost semnate, luni, în capitală, pentru dezvoltarea județului Bihor.

Tronsonul 3 pentru Drumul Apusenilor

Semnat în Sala de ședințe a Guvernului, în prezența miniștrilor delegați și a prim-ministrului Mihai Tudose, tronsonul 3 se referă la zona dintre Remeți și limita hotarului cu județul Cluj, făcându-se o legătura între DN 76 Beiuș și Valea Drăganului. Proiectul este evaluat la puțin peste 36 de milioane de lei. ,,Suntem considerați un județ punctual, care a reușit să depună toate aceste proiecte cu mult înainte de termen”, a spus Pásztor, președintele CJ Bihor.

Vicepreședintele Mang a anunțat că tot luni a fost semnat, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrație Publice și Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru al treilea drum depus prin PNDL II, drumul județean Uileacu de Criș – Bălaia – Burzuc – Sârbi, cu o lungime de 25 de kilometri. Valoarea totală a acestuia este 33 de milioane lei. Proiectul are termen de finalizare până în 2020, dar conducerea crede că până în 2018 drumul va fi gata. Astfel, județul Bihor are, în prezent, contracte de aproape 212 milioane de lei, care se adaugă la cele 192 de milioane lei pe POR. În total, 404 milioane de lei, adică 87 milioane de Euro. Împreună cu proiectele în curs de contractare se depășește suma de 100 de milioane de Euro, cât a promis coaliția pentru anul centenarului. ,,Asta înseamnă că ne ținem de cuvânt”, a precizat Ioan Mang.

Proiecte în curs de derulare/contractare

Pásztor Sándor s-a declarat optimist în ceea ce privește un proiect depus pe programul RO – HU, în valoare de 2,2 milioane de Euro, care constă în reabilitarea zonei Strâmtoare din Vadul Crișului, esențială pentru a fi fructificat potențialul turistic al locului. Pe aceeași lungime de undă se situează și proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor, în valoare de 9,2 milioane de Euro. Președintele instituției a anunțat, de asemenea, că în 15 ianuarie va fi depus, tot pe RO – HU, proiectul strategic pe cultură al Muzeului, de 3 milioane de Euro, prin care ar urma să se definitiveze complexul muzeal. Construcția terminalului la Aeroportul Oradea, în valoare de peste 6 milioane de lei, se adaugă celor deja amintite.

Larisa Patricia Herlaș