Personalitate marcantă a secolului trecut, Iuliu Hirțea s-a născut în 1914, în localitatea Vintere, pe atunci comitatul Bihor. După absolvirea școlii elementare și liceului, a învățat teologia și filosofia la Roma, unde a obținut titlul de doctor în Studiul Biblic. Iuliu Hirțea a fost unul din cei 12 episcopi greco-catolici, care, în 1948 a fost arestat pentru că nu a renunțat la credință.

PS VIRGIL BERCEA, episcop Greco-Catolic de Oradea

A renunțat la totul. A acceptat pușcăria și a acceptat să își piardă viața, să se piardă pe sine. Eu pot să fac o paralelă între episcopii aceștia și Majestatea Sa, Regele. Și acest om, cum a știut să rămână demn, ca un brad! Să nu se îndoaie! Doar moartea i-a frânt, nimic altceva! Din valorile și convingerile pe care ei le-au câștigat, au reușit să le păstreze pe toate și repet, doar moartea să îi frângă. Nimic nu i-a îngenuncheat, nimic!


În satul natal al episcopului martir a fost inaugurat, duminică, un centru cultural catolic, dar și un muzeu.


AUREL CHIRIAC, director Muzeul Țării Crișurilor

Pentru o comunitate este important să existe acele mărturii care pot să ateste istoria locului, valorile umane care au plecat de aici și s-au impus în alte părți ale României. De acum înainte, periodic, aici, oamenii locului pot intra în relație cu instituții culturale importante, pot să aibă șansa unor evenimente culturale de ținută.


Prezent la eveniment, Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a subliniat importanța evocării personalităților care au contribuit la dezvoltarea culturală a județului.


TRAIAN BODEA, vicepreședinte Consiliul Județean Bihor

Mă bucur că am putut să fim partenerul acestei inaugurări și Consiliul Județean dorește astfel de evenimente cât mai multe. Am putut să vedem cu toții ceea ce înseamnă Filarmonica, ceea ce înseamnă să vii și să participi la astfel de evenimente la care populația să se bucure de ceea ce înseamnă o muzică de calitate.


Filarmonica de Stat din Oradea a susținut un concert de Crăciun în lăcașul de cult din Vintere.