Având în vedere că în această perioadă, tradițional, în gospodăriile populației sunt sacrificați porcii în vederea consumului de carne, DSP Bihor face recomandări pentru a se evita îmbolnăvirile prin trichineloză.

Trichineloza este o boală răspandită în întreaga lume, fiind determinată de un nematod (vierme microscopic), numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat, ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală, cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Semne de infestare

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare si adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive, care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare, precum prepararea termică ,,în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate sau tăierea clandestină a animalelor.

În vederea prevenirii îmbolnăvirii prin trichineloză, Direcția de Sănătate Publică Bihor recomandă populației să respecte următoarele măsuri: să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc, sacrificat în gospodăria proprie, iar la tocarea cărnii să folosească o mașina de tocat, destinată acestei activități. De asemenea, să pregatească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gatit, iar în timpul gătirii să asigure atingerea de 71 grade Celsius pentru o perioadă îndelungată de timp.

,,Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil”, a avertizat dr. Rahotă Daniela, director executiv DSP Bihor.

Larisa Patricia Herlaș