Înaintea Crăciunului, cadrele medicale le-au făcut câteva sugestii bihorenilor, pentru ca aceștia să fie feriți de eventualele pericole. Astfel, pentru a vă apăra de afecțiuni respiratorii, rinite sau gripe este recomandat să vă îmbrăcați adecvat și să consumați alimente bogate în vitamine.

Medicii din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță avertizează că excesele culinare, atât de des întâlnite în perioada sărbătorilor, le pot aduce petrecăreților vizite în unitățile de primire urgențe. ,,Abudența și consumul excesiv la mesele tradiționale pot provoca colici biliare, coleciste, pancreatite și alergii alimentare. Dacă problemele de sănătate persistă, este important să vă adresați unui medic sau centrelor de permanență, iar dacă simptomatologia este severă, apelați serviciul unic de urgență 112”, a spus medicul Ionela Gui. Cu alte cuvinte, moderația în perioada cuprinsă între Crăciun și Anul Nou va preveni situațiile neplăcute.

Parteneri în proiecte

Dintre activitățile organizate la care Serviciul de Ambulanță Bihor a fost partener, directorul economic Liviu Sabău a amintit, printre altele, campania ,,Salvează o inimă. Poate chiar a ta”, finalizată cu achiziționarea a două defibrilatoare automate, unul pentru Teatrul ,,Regina Maria” și un altul pentru Universitatea Oradea. De asemenea, peste 300 de elevi din județ, personalul medical din unitățile de învățământ, personalul de la Aquapark Nymphaea, precum și angajații teatrului au învățat, gratuit, tehnicile de prim ajutor. ,,Am pus, de asemenea, bazele colaborării cu Inspectoratul Școlar Județean într-un proiect ce va fi demarat în ianuarie și în cadrul căruia aproximativ 300 de cadre didactice din învățământul preuniversitar vor beneficia de instruirea formatorilor noștri pentru acordarea primului ajutor copiilor”, a completat Sabău.

Serviciul Județean de Ambulanță acordă importanță implicării în viața comunității și, de asemenea, implicării locuitorilor în programul de voluntariat. Bihorenii interesați trebuie să știe că, din ianuarie, încep înscrierile pentru programul de voluntariat din anul 2018. 126 de voluntari există, în prezent, în stații și substații, iar din 2015 până în prezent, peste 900 de persoane au aderat la acest program.

Larisa Patricia Herlaș