Așa arată o călătorie cu mașina la numai 50 de kilometri de Oradea, în județul Hajdú-Bihar. Structurate pe două etape, lucrările de continuarea a autostrăzii M35, pe ruta Debrețin- Berettyóújfalu au programat, miercuri, darea spre folosință a unei prime porțiuni de drum, 5.5 kilometri. În prima etapă a fost inclusă, de asemenea, construirea și finalizarea șoselei de centură, la sud de Debrețin, cunoscută ca drumul principal 481.

PAJNA ZOLTÁN, președinte, Consiliul Județean Hajdú-Bihar:

„Anul viitor va ajunge în Berettyoujfalu și în 2019, autostrada M35 va ajunge la granița cu România. Este o oportunitate pentru toată lumea. Dacă privim lucrurile din perspectiva dezvoltării regiunii pot afirma că Parcul Industrial din Biharkeresztes se mărește, vin investitori. În mod cert, situația se va îmbunătăți și de cealaltă parte a graniței.”


Conform graficului, în cea de-a doua etapă, lucrările vor continua spre localitatea Berettyóújfalu. Până la finele anului 2019, locuitorii din Debrețin vor putea ajunge la frontiera cu România, direct din centrul orașului. Investiția presupune continuarea autostrăzii M4 până la graniță, pe teritoriul județului Hajdú-Bihar.


„Trebuie să recunoaștem că în aceste timpuri, autostrada nu mai este un lux. Atât pentru comunitățile din Bihor cât și pentru cele din Hajdú-Bihar, această proțiune de drum va fi un beneficiu. În cele două județe avem nevoie de infrastructură, dezvoltare, forță de muncă, doar atunci le vom putea spune localnicilor că merită să rămână, să trăiască aici.”


Oficialitățile susțin că, până la sfârșitul anului 2022, rețeaua de autostrăzi din Ungaria va fi mai densă decât media europeană. Valoarea lucrărilor pentru segmentul de drum de 5 kilometri jumătate și centura orașului Debrețin se ridică la 22 miliarde forinți, adică 70 milioane euro. În exercițiul financiar 2014-2020, 340 miliarde forinți, aporoximativ 1 miliard euro, vor fi cheltuiți din fonduri europene și guvernamentale pentru realizarea rețelelor rutieră și feroviară, în județul Hajdú-Bihar. Până la sfârșitul anului, circulația pe porțiunea de autostradă inaugurată, miercuri, este gratuită, altfel spus – șoferii nu vor achita taxă de drum.