Potrivit bilanțului prezentat de Serviciul de Ambulanță Județean Bihor în dimineața zilei de joi, în primele 11 luni ale anului s-a înregistrat o creștere semnificativă a intervențiilor de urgență.

Liciniu Venter, manager la Ambulanță, a precizat, la întâlnirea cu presa, că de la începutul anului și până în luna noiembrie au avut loc peste 77.600 de intervenții, ceea ce înseamnă o creștere cu 7% față de anul trecut. Solicitări prin 112, înregistrate în număr de 97.000, au fost, de asemenea, în creștere comparativ cu anul 2016. Dintre acestea, 63.000 au fost cazuri asistate, în creștere cu 10%; 616 stopuri cardio-respiratorii, dintre care 43 au necesitat resuscitare. Și acestea au atins cote alarmante, fiind în creștere cu 10% față de anul precedent. Județul Bihor a înregistrat un număr de 264 de accidente auto, acestea fiind în scădere cu 10 procente față de anul 2016. Ambulanțele SAJ au parcurs peste 3 milioane de kilometri în misiunile de salvare.

Ionela Gui, director medical, a observat că, în anul 2017, a crescut patologia cardiacă, mai exact tulburări de ritm cardiac și infartul miocardic acut, la tineri. Acest lucru este cauzat de alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, surmenaj, stres ridicat și ,,alergătura continuă”. Patologia oncologică e, de asemenea, în creștere, la vârste fragede. În acest sens, se dorește începerea unei campanii serioase de prevenție. ,,Ar trebui puse bazele medicinei de familie, deoarece activitatea acestora este scăzută, din păcate”, a punctat Gui. Tot mai multe centre de permanență au apărut în ultima vreme în județul Bihor, clasat al doilea la numărul de centre pe țară.

Se lucrează la înnoirea dotărilor

În prezent, parcul auto al Serviciului de Ambulanță Bihor are 61 de autosanitare din care 44 de tip B și C, care asigură transportul la urgențele medicale. Cadrele medicale spun că există autosanitare care au peste 900.000 de km și 8 ani vechime. Undeva la jumătatea anului va începe livrarea primelor loturi de ambulanțe în teritoriu. ,,Având în vedere că în Bihor avem un parc auto și suntem în primele 5 servicii ca număr de personal din țară, sperăm să avem prioritate în alocarea de ambulanțe”, a spus Liviu Sabău, directorul economic. Costurile cu reparațiile ambulanțelor au crescut, dar rămân, totuși, în limitele bugetului. Potrivit echipei manageriale, cel puțin 20 dintre acestea ar trebui scose din uz.

Larisa Patricia Herlaș