Bihorenii sunt așteptați, miercuri, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, de la ora 19, pentru a fi martori la o Seară spaniolă de neuitat.

Melomanilor li se pregătește, în mijlocul săptămânii, ,,O noapte la Madrid – uvertură” de M. I. Glinka, ,,Concierto de Aranjuez” pentru chitară şi orchestră, de J. Rodrigo, ,,España”, o rapsodie pentru orchestră, de E. Chabrier sau ,,Capriciu spaniol, op. 34”, compoziția lui N. Rimski-Korsakov. Dirijorul Sabin Pautza și solistul Dan Alexandru Arhire, la chitară, sunt cei care vor plimba publicul spre orizonturi muzicale îndepărtate.

Compozitor, dirijor și profesor, Sabin Pautza a absolvit, în anul 1965, Conservatorul de Muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori de prestigiu. S-a specializat apoi în compoziţie şi dirijat la Accademia Chigiana din Siena, Italia, iar între 1966 – 1984 a fost profesor de armonie, dirijat şi orchestraţie la Conservatorul ,,George Enescu” din Iaşi, precum şi dirijor al Orchestrei Simfonice şi al Coralei Animosi din cadrul Conservatorului, susţinând cu aceste formaţii o serie de concerte cu mare succes atât în ţară, cât şi în străinătate. Din 1984 s-a stabilit în SUA, fiind numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony, unde lucrează şi în prezent. Dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este permanent invitat să susţină cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene.

Dan Alexandru Arhire, cel care va interpreta, miercuri, la chitară a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași în 2010, iar apoi și-a continuat studiile de masterat la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, secţia chitară clasică, din cadrul aceleiași instituții. Între 2010 – 2011 a studiat la Academia de Chitară din Koblenz, Germania, cu marele chitarist Italian Aniello Desiderio. În 2015 a obținut diploma de doctor la Universitate de Arte „George Enescu” din Iași. Pe lângă numeroasele apariţii solistice, a susţinut concerte alături de orchestrele filarmonicilor din Iaşi, Ploiești şi Botoşani, dar în paralel cu activitatea sa artistică, Dan Alexandru Arhire se perfecționează în cadrul masterclass-urilor susținute de chitariști de seamă.

Se pregătește un Concert de Crăciun

Joi, 21 decembrie, la ora 19 va începe, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”, un Concert de Crăciun dirijat de maestrul Romeo Rîmbu, cu concursul sopranei Carmen Gurban. Corul Filarmonicii se va alătura actului muzical și va fi dirijat de Lászlóffy Zsolt. ,,Spărgătorul de nuci – suita simfonică” de P. I. Ceaikovski sau ,,Psalmul 42″ de F. Mendelssohn-Bartholdy sunt doar câteva dintre operele care vor putea fi audiate înainte de Crăciun.

Larisa Patricia Herlaș