Cei 34 de consilieri județeni prezenți, marți, la ședința ordinară au votat 15 proiecte de pe ordinea de zi și au respins alte 10, dintre care și validarea mandatului lui Adrian Szatmari.

Primul punct de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a fost validarea mandatului de consilier județean a lui Adrian Szatmari, următorul de pe listă în urma retragerii susținerii politice a Anei Maria Tiron. Consilierii liberali l-au respins fără ezitare pe Szatmari, motiv pentru care vicepreședintele Ioan Mang le-a cerut explicații. ,,Au spus că dacă Tiron pierde procesul, îl vor vota pe Szatmari în următoarea ședință. A pierdut procesul, dar domnii de la PNL votează împotriva validării. Vreau să știu de ce”. Explicația a venit rapid din partea opoziției, care și-a motivat alegerea prin faptul că ,,nu sunt întrunite condițiile de eligibilitate”. Vicepreședintele a punctat, atunci, că un consilier are nevoie de susținere politică, iar Ana Tiron și-a pierdut-o. Următorul pe listă este Adrian Szatmari care, a spus vicepreședintele, îndeplinește toate condițiile de eligibilitate. ,,PNL face un abuz. Vreți să trageți de timp și să sabotați activitatea Consiliului Județean. Vă doresc cât mai puțin succes!”, a punctat Mang.

Tensiunea a persistat între putere și opoziție și înainte să fie rugați să voteze proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului județului Bihor și a instituțiilor subordonate pe anul 2017 – rectificat. ,,Acest proiect are un caracter ceva mai special și trebuie să se țină cont că există restanțe salariale”, a spus Gheorghe Țara. Cu patru abțineri și 30 de voturi pentru, proiectul a trecut. În unanimitate, aleșii județeni au votat pentru aprobarea contului de încheiere a exercițiului bugetar la 5 decembrie, aprobarea garantării unei linii de finanțare revolving în valoare de 6.700.00 lei pentru obiectivul de investiții ,,Construire, extindere și modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea” și pentru semnarea contractului liniei de credit pentru acesta.

Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al S.C. Pază și Protecție Bihor S.R.L. pe anul 2017 – rectificat a rămas, din nou, în aer. Chiar dacă Horia Miara, în calitate de director, a încercat să le explice și consilierilor PNL – iști situația ingrată a angajaților, aceștia nu s-au lăsat deloc înduioșați. De altfel, modificarea Organigramei și a Statului de funcții ale Teatrului ,,Szigligeti” sau modificarea Statului de funcții ale Filarmonicii de Stat s-au dovedit, de asemenea, a nu fi pe placul opoziției. Și Monitorul Oficial al județului este în pericol, având în vedere că liberalii nu doresc să se ocupe funcția de șef serviciu, cu caracter temporar, dar nici să fie organizat un concurs pentru ocuparea acestui post vacant. ,,Nu vreți nici ca postul să fie ocupat temporar, nici să demarăm procedura de concurs. Atunci cum vreți?”, a întrebat, fără să primească răspuns, președintele Pásztor.

Au zis ,,da” transportului public

Toți consilierii prezenți au votat pentru eliberarea unei licențe de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate pe traseul Săcueni – Marghita, pentru Tăuteu – Oradea, Săcueni – Oradea și altul pentru Oradea – Dobrești. Proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social la Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. a fost, în schimb, aprobat în unanimitate, la fel ca proiectul privind identificarea unui imobil pentru mutarea și funcționarea Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cighid.

Larisa Patricia Herlaș