Copiii cu nevoi speciale vor putea beneficia de terapie specifică într-un nou sediul al centrului ,,Pyramid Learning Center(PLC), inaugurat luni seara, în Oradea.

Noua clădire în care își va desfășura activitatea specifică ,,Pyramid Learning Center” este situată pe strada Cuza Vodă, la nr. 69. Imobilul care va găzdui, după un program stabilit, copiii cu autism, ADHD, sindrom Down, retard sau probleme de învățare ori comportamentale a fost sfințit de Virgil Bercea, Preasfințitul episcop greco-catolic de Oradea. Părintele Alin Arendaș a vorbit apoi despre propria sa experiență în calitate de tată al unui copil cu nevoi speciale. ,,Este mare lucru ceea ce faceți și vă asumați o responsabilitate extraordinară prin faptul că îi tratați pe cei mai puțin sănătoși decât noi ca pe niște ființe cu demnitate”, s-a adresat acesta terapeuților prezenți. ,,Curaj, curaj în tot ceea ce faceți”, i-a mai îndemnat parohul greco-catolic.

Ioana Corompaki, director al centrului și vicepreședinte la asociației PLC, a prezentat materiale video despre condiția unui copil cu nevoi speciale și evoluția acestuia până la maturitate, dar și schimbările de renovare și recondiționare prin care a trecut clădirea noului sediu. Acesta poartă denumirea ,,Casa Dodo”, după numele proprietarului, Dorel Pintea. Bărbatul a investit aproximativ 20.000 de Euro în renovare pentru ca micuții să se bucure de un ambient adecvat dezvoltării și recuperării lor. Totuși, grijile materiale nu stau departe de cei care conduc această asociație. Curtea, care se dorește a fi un spațiu de joacă în viitor, are nevoie de amenajare, bucătăria unde micii învățăcei vor desfășura activități nu are mobilierul complet, iar o oră de terapie este estimată la 10 Euro. De aceea, evenimentul de deschidere a avut și o latură caritabilă, prin strângere de fonduri. De altfel, cei care doresc să facă o faptă bună de Crăciun, pot dona orice sumă de bani în următoarele conturi: RO19INGB0000999906676206 în Lei și RO48INGB0000999906676266 în Euro. ,,Iubesc asociația Pyramid Learning Center, iubesc oamenii care se implică, părinții și copiii care sunt parte a acestui proiect. Sunt onorată și binecuvântată să pot să fiu în slujba lor”, a declarat psihologul clinician Corompaki pe acorduri subtile de orgă.

Comunicare prin pictograme

Metodele de intervenție folosite de PLC au la bază principiile analizei comportamentale aplicate (ABA), iar tehnicile utilizate sunt sprijinite pe principii de dezvoltare ale abilităților cognitive, de autoservire și viață independentă, a comunicării, limbajului și abilităților sociale. Toate acestea au ca scop funcționalitatea și independența persoanei cu dizabilități. Un plus pe care îl aduce Pyramid Learning Center este aplicarea metodei PECS (sistemul de comunicare prin schimbul de pictograme), fiind cea mai eficientă metodă de intervenție pentru dezvoltarea comunicării la nivel internațional. PECS este atât un sistem alternativ de comunicare ce se adresează persoanelor non-verbale, și care ajută la dezvoltarea limbajului, cât și un sistem de comunicare pentru persoanele care au limbaj, dar nu este funcțional, putându-și îmbunătăți astfel limbajul curent și comunicarea abstractă.

,,Mă bucur să pot fi implicată în acest proiect care și-a propus încă de la începuturi, acum 4 ani, să vină în întâmpinarea nevoilor familiilor copiilor cu dizabilități din cadrul comunității, alături de colega mea psiholog Elisabeta Rada și de psiholog Ioana Corompaki, cărora le port o deosebită considerație”, a spus psihologul Lia Șerfezi la finalul evenimentului.Toți cei prezenți au părăsit centrul încărcați de emoție și au primit în dar, din partea organizatorilor, o insignă PLC care să le amintească că și copiii cu dizabilități sunt parte a comunității.

Abordarea piramidală a educației se dorește a fi una care să se alinieze standardelor internaționale, pentru a aduce servicii de excelență. Scopul este cel de a îmbrățișa terapii care se practică în străinătate, acolo unde s-a dat tonul în această ramură chiar de către cei care au creat strategiile atât de utile copiilor cu dizabilități.

Larisa Patricia Herlaș