Vineri la amiază, sala de ședință a Consiliului Local a găzduit o întâlnire inedită între liceenii celor trei unități de învățământ din Beiuș și conducerea municipalității.

Având ca punct de pornire sărbătorirea Zilei Constituției, evenimentul de vineri s-a transformat rapid într-o masă rotundă dedicată posibilităților de a crea dialog între generația tânără din Beiuș și conducerea Primăriei, și s-a încercat găsirea unor soluții comune pentru ca valorile Țării Beiușului să fie mai bine reprezentate în afara granițelor. Inițiativa ce aparține reprezentanților Casei de Cultură din localitate a găsit ,,uși deschise” la conducerea primăriei din localitate într-atât încât însuși primarul Petru Mledea a fost cel care a deschis simpozionul printr-o trecere în revistă a etapelor constituționalismului românesc și a importanței referendumului din 8 decembrie 1991, data în care a fost adoptată de majoritatea cetățenilor prezenți la urnă prima Constituție post-revoluționară.

A urmat un dialog constructiv între liceenii beiușeni și fostul conducător al Asociației Pro Democrația Oradea, Adrian Simon, despre modul în care își pot susține tinerii valorile și interesele propriei generații în fața autorităților publice, locale ori naționale, cu mențiunea că drepturile dobândite și practicate nu sunt mai presus decât obligațiile cetățenești cărora trebuie să le acordăm aceeași atenție.

Identitatea Țării Beiușului prin vizorul ,,cojocului Dior”

Un musafir aparte a fost Radu Frențiu, cel care promovează de câteva luni valorile, tradițiile beiușene și ale zonei din perspectiva cojocului specific aici, dar care mai nou servește ca element de inspirație pentru case de modă renumite. Campania începută în primăvara acestui an are mulți adepți în toată țara, dar ar putea însemna în același timp și o formă inedită de a-ți face cunoscută zona, ,,vatra strămoșească” a Țării Beiușului, trebuind să depășească etapa de a fi doar o mândrie a localnicilor sau a bihorenilor în general. Aceste valori, momentan, sunt consacrate pe plan mondial de firme ale căror fundament nu sunt tradițiile Beiușului, tocmai de aceea se impune ca această comunitate să se poată impună prin recâștigarea cojocului specific.

Piațeta în ,,dezbatere spontană”

Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată unei simulări la care au participat liceenii și conducerea municipalității, în afară de primar, alaturându-se discuțiilor și arhitectul-șef al Beiușului, Mircea Pantiș. În cadrul acesteia a fost prezentat proiectul vizând noua față a piațetei municipiului, tinerii fiind întrebați dacă doresc ori au idei de modificare a acesteia. Reprezentanții municipalității au explicat necesitatea de a face mai ,,degajată” locația dintre parcul central și Calea Moților, iar pe de altă parte, această zonă dintre blocuri trebuie să devină una mult mai vie, cu mai multe activități ale comunității locale, nu doar o zonă de trecere. Refacerea zonei ar urma să fie finanțată prin fonduri nerambursabile.

NewsBihor