Aproximativ 200 de elevi au participat, în 4 decembrie, la una dintre activitățile din cadrul proiectului „Inimi pentru inimi”, ediția a X-a, organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont” Oradea, care marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont” Oradea, ca instituţie care şcolarizează persoane cu dizabilităţi, a iniţiat Proiectul Educaţional ,,Inimi pentru Inimi” cu scopul de a sensibiliza cetăţenii faţă de persoanele cu handicap, solidarizarea cu aceste persoane, creşterea toleranţei şi a respectului faţă de semenii cu dizabilităţi. La activitate au participat elevi din învăţământul de masă: Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” Oradea, Şcoala Gimnazială,,Floare de Lotus” din Sînmartin, Grădiniţa nr. 30 Oradea, precum şi elevi din învăţământul special: C.S.E.I.,,Orizont” Oradea, C.S.E.I. Nr.1 Oradea, C.S.E.I.,,Cristal” Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr 1 Oradea, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Consiliului Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Uniunea Femeilor Bihor, agenţi economici şi persoane civile.

Acţiuni similare s-au organizat și în şcolile partenere proiectului din judeţele şi localităţile Bihor, Arad, Târgul Mureş, Satu Mare, Braşov, Suceava, Timişoara, Bistriţa – Năsăud, Cluj – Napoca, Hunedoara, Sălaj, Piatra Neamţ, Paşcani, Focşani, Huiedin, Brăila, Turnu Roşu și Dorohoi.

,,Prin proiectul nostru am încercat să sensibilizăm comunitatea bihoreană şi nu numai, pentru ca aceasta, în ansamblul ei, să devină mai tolerantă, mai deschisă ideii de integrare a persoanelor cu handicap, aşa cum e cazul în comunităţile occidentale. Pe plan mondial se tinde spre realizarea unei societăţi incluzive, o societate în care toți să-şi găsească locul, inclusiv persoanele cu dizabilităţi. Proiectul nostru este un pas spre construirea unei astfel de societăţi”, a declarat Comisia de promovare a imaginii unității CSEI Orizont.

„Simţim româneşte”

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” a marcat și Ziua Naţională a României, printr-o activitate cuprinsă în Calendarul activităţilor extracurriculare pe semestrul I, intitulată „Simţim româneşte”. ,,Obiectivele propuse pentru această activitate sunt împrospătarea cunoştinţelor legate de evenimentele care s-au petrecut la 1 Decembrie 1918, despre Marea Unire, exprimarea impresiilor şi trăirilor proprii despre însemnătatea zilei românilor de pretutindeni, prin realizarea de lucrări artistico – plastice în care predomină culorile steagului naţional și implicarea elevilor într-un recital de muzică şi poezie”, a precizat aceeași comisie.

Momentele de muzică şi poezie au fost pregătite de elevii din clasele I – IV, coordonaţi de profesorii Adriana Ficuţ, Crina Lezeu, Mihaela Doroghi și profesorii educatori Crina Ban și Popa Daniela. Au fost invitaţi şi studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Socio – Umane din Oradea, specializarea Psihopedagogie specială, iar la începutul activităţii toţi participanţii au intonat Imnul de Stat al României. Profesorii Liliana Canalaş şi Adina Cărădan au pregătit o colecţie de negative cu piese cu conţinut patriotic, iar elevii au fost încurajaţi să interpreteze, la alegere, una dintre aceste melodii la microfon. ,,Pentru că în data de 30 noiembrie l-am sărbătorit pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, profesorul de religie Indrecan Simona le-a vorbit elevilor despre viaţa apostolului românilor, şi fiecare a primit o iconiţă cu acest sfânt”, a spus aceeași sursă.

Toţi elevii care s-au implicat în activitate cu lucrări artistico-plastice au fost premiaţi cu diplome.

Larisa Patricia Herlaș